USPJEŠAN EKSPERIMENT

Sa svemirom je od sad moguće komunicirati i laserom

25.07.2024 u 10:18

Bionic
Reading

NASA inače koristi radiovalove za slanje podataka i komunikaciju. No, laserske komunikacije pomoću infracrvenog svjetla mogu prenositi podatke 10 do 100 puta brže od radija

Istraživači američke svemirske agencije NASA-e uspješno su testirali lasersku komunikaciju u svemiru emitiranjem 4K video zapisa iz aviona u letu do Međunarodne svemirske postaje i natrag.

Uspjeh eksperimenta znači kako bi svemirska agencija mogla osigurati izravni prijenos slijetanja na Mjesec tijekom misije Artemis, a dobar je znak i za razvoj optičkih komunikacija koje bi mogle povezati ljude s Marsom i dalje.

NASA inače koristi radiovalove za slanje podataka i komunikaciju između površine Zemlje i svemira. No, laserske komunikacije pomoću infracrvenog svjetla mogu prenositi podatke 10 do 100 puta brže od radija.

Inženjeri su opremili zrakoplov prijenosnim laserskim terminalom. Zatim je preletio jezero Erie u Sjedinjenim Državama i poslao podatke natrag u centar u Clevelandu.

Podaci su potom poslani kroz zemaljsku mrežu u NASA-in testni pogon u Novom Meksiku, gdje su znanstvenici kontrolirali proces emitiranja podataka do satelita agencije Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) udaljenog oko 35,4 tisuće kilometara.

LCRD ga je zatim prenio na ILLUMA-T (Integrated Laser Communications Relay Demonstration Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal) na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Iako su druge misije iz programa Artemis odgođene, četvrta koja vodi ljude natrag na Mjesec još je u planu za 2028. godinu, piše Verge.