OVISI O UKUSU I - POTREBAMA

Sa znanjem bilo kojeg od ovih programskih jezika nikad nećete biti bez posla

09.05.2017 u 07:11

Bionic
Reading

Programskih jezika je čitavo mnoštvo. Posrijedi su alati kojima se mogu napraviti različite zadaće (ponekad i na drastično različit način). U svoj toj složenosti jedno je jasno - odluči li se entuzijast na učenje bilo kojeg od programskih jezika u nastavku, imat će praktički zagarantiran posao prenosi Business Insider

Programski jezici su danas slični. Python i R se koriste za analitičke potrebe, Ruby i JavaScript su izvrsni za web stranice i tako dalje. Pored toga što je riječ o svojevrsnim alatima, developeri se uglavnom uhvate jednog ili dva komada koja preferiraju kroz karijeru. 

S tim rečenim, TIOBE Index donosi indikator popularnosti nekih od tih jezika, a iako konkurencija topi golemu prednost koju su donedavno imali programski jezici Java i C, oni i dalje drže sami vrh. Naravno, popularnost ne govori i koji je jezik najbolji za neku zadaću ili općenito. Neovisno za koji od jezika u nastavku se početnici odlučili, izgledno je da će se lako prilagoditi i imati posao dugo, dugo vremena.

  1. Java - napravljena početkom devedesetih, a izvorno je bila namijenjena interaktivnim televizijama. Ipak, bila je prenapredna za industriju u to doba. Oracle Java i dan-danas je najpopularniji programski jezik na svijetu, a ključna je za razvoj Android platforme i aplikacija, kao i mnoštvo poslovnog softvera. Java se 'vrti' na svemu - od igraćih konzola pa sve do superračunala za znanstvene potrebe.
  2. C - jedan od najstarijih programskih jezika opće namjene koji se i dalje koriste. Svoju povijest počinje ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a legendarni priručnik 'The C Programming Language' na 800 stranica je 1978. godine završio u tisku po prvi put. Kod napisan u njemu (ako se držalo standarda) vrlo je jednostavno kompajlirati za niz različitih platformi, uz minimalno mijenjanje izvornog koda. 
  3. Python - ovaj jezik svjetlo dana ugledao je 1989. godine, no i danas ga cijene mnogi - posebno zbog čitljivosti koda. Mnogi iskusniji programeri savjetuju da se valja početi upravo s ovim programskim jezikom. 
  4. PHP - uglavnom poznat kao jezik za programiranje internetskih stranica, a prema nekim procjenama čini trećinu cijelog weba. Pored toga, PHP služi i kao programski jezik opće namjene, no među programerima ga prati i loš glas. Osnivač Stack Overflowa (Jeff Atwood) jednom ga je nazvao 'ne toliko jezikom, koliko nasumičnom kolekcijom arbitrarnih stvari (...)'. 
  5. Visual Basic (i noviji VB.NET) - mnogi srednjoškolci su se mogli susresti s ovim programskim jezikom kojeg krasi grafički element. Zahvaljujući njemu pokušava se kreirati okružje u kojem je lakše programirati, a nije loše rješenje za početnike. 
  6. JavaScript - u nekom (vrlo, vrlo) dalekom smislu rođak ranije spomenutog jezika Java (po tom što je OOP jezik - Object Oriented Programming), oni zapravo nemaju posebne veze van imena. JavaScript je izrazito popularan i primarno se koristi u web aplikacijama, no često je na meti kritike zbog usporavanja preglednika i sigurnosnih propusta unutar aplikacija...
  7. R - ranije je spomenut pored Pythona kao vrlo zgodan programski jezik za statističare i općenito bilo koga kome je potrebna analiza podataka. Poznato je kako su u Googleu veliki ljubitelji ovog jezika. 
  8. Go - kad je već spomenut Google, valja spomenuti i njihov uradak, inače jedan od najbrže rastućih jezika danas. Koristi se u nekim od Googleovih proizvodnih sustava, a u tom IT divu nastao je kao rezultat svojevrsnog pokusa. Njime su autori htjeli napraviti novi jezik koji bi zadržao pozitivne strane postojećih programskih jezika, uz rješavanje uobičajenih kritika po kojima su oni bili poznati. Verziju 1.0 ugledao je 2012. godine.
  9. Ruby - baš kao i u slučaju s Pythonom, ovaj programski jezik ima brojne obožavatelje upravo zahvaljujući svojoj čitljivosti i lakoći pisanja koda. Službeni slogan jezika je 'Programerov najbolji prijatelj'.
  10. Objective-C - iz liste vrijedi izdvojiti i ovaj programski jezik opće namjene ponajviše poznat po tom što ga je Apple koristio za OS X i iOS operativne sustave. Iako je Apple uveo vlastiti jezik Swift, Objective-C ostaje popularnije rješenje iako gubi na važnosti.

Business Insider