KRŠENJE SANKCIJA

Sjevernokorejski sportaši ostat će bez Samsungovih smartfona. Opet

09.08.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Pametne telefone Galaxy Z Flip 6 dobit će svi sportaši koji se natječu na u Parizu, osim njih 16 iz države pod sankcijama Ujedinjenih naroda

Južnokorejski dužnosnici upozorili su kako Samsungovi pametni telefoni, poklon sjevernokorejskim sportašima na Olimpijskim igrama, predstavljaju kršenje sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv te države zbog njenog nuklearnog i raketnog programa.

Južnokorejski tehnološki div glavni je olimpijski partner. Njegove pametne telefone Galaxy Z Flip 6 dobit će svi sportaši koji se natječu na u Parizu.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je kako su mobiteli isporučeni u olimpijsko selo za sjevernokorejske sportaše. Nije jasno što se s njima dogodilo nakon toga.

Sjeverna Koreja poslala je 16 sportaša na Igre u Parizu koji se natječu u sedam sportova, uključujući hrvanje, plivanje, stolni tenis i boks.

Slično kao i 2018. godine

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje priopćilo je kako su pametni telefoni među predmetima zabranjenim prema Rezoluciji 2397 Vijeća sigurnosti donesenoj 2017. godine, koja zabranjuje opskrbu, prodaju ili prijenos svih industrijskih strojeva Sjevernoj Koreji.

Rezolucija ne pravi razliku između vlade Sjeverne Koreje i njezinog naroda, a dužnosnici Južne Koreje jasno su dali do znanja kako će pametni telefoni biti zabranjeni bez obzira na to kako su ušli u zemlju. Vlada u Seulu poduzima 'nužne diplomatske napore' kako bi osigurala poštivanje sankcija. Nije poznato o čemu se točno radi, piše Independent.

Sličan problem pojavio se i tijekom Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji, gdje su Sjevernokorejci odbili primiti Samsungove uređaje koje je organizacijski odbor ponudio pod uvjetom da ih vrate prije nego što krenu kući.

Sjeverna Koreja nije sudjelovala na Ljetnim igrama u Tokiju 2021. zbog samonametnute karantene tijekom pandemije koronavirusa. MOO je tada zemlji zabranio sudjelovanje na Zimskim igrama u Pekingu 2022. kao kaznu zbog odbijanja slanja tima u Tokio.