OPTIMIZAM ZA 2018.

Smartfoni bi ponovno mogli postati uzbudljivi, evo i zašto

18.12.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Iduća godina mogla bi nam donijeti niz zanimljivih noviteta vezanih uz pametne telefone. Pogledajte što možemo očekivati

Umjetna inteligencija

Više je glavnih direktora velikih tehnoloških tvrtki tijekom ove godine javno govorilo o potencijalima koje imaju strojno učenje i umjetna inteligencija. I jedno i drugo sve su češće prisutni u digitalnim alatima i aplikacijama. No, to je tek početak. 

Očekuje se kako će tijekom iduće godine proizvođači pametnih telefona osmišljavati nove načine kako ih uklopiti u svoje uređaje.  Huawei je sa svojim modelom Mate 10 Pro već dao nagovijestiti kako bi to moglo izgledati.  

Kao što smo već pisali, taj smartfon koristi prepoznavanje slika i ima zaseban procesor koji automatski prilagođava postavke kamere kako bi poboljšao kvalitetu fotografija.  Idući koraci mogli bi biti prijevod u stvarnom vremenu, bolje predlaganje sadržaja...

Proširena stvarnost

Googleov projekt proširene stvarnosti Tango nije bio bez potencijala i solidnog tehnološkog temelja. Ali, zbog rigidnih hardverskih ograničenjima i manjka podrške nije zaživio u širem opsegu. 

  • +3
Krenula je prodaja iPhone X Izvor: Profimedia / Autor: NN

Stoga smo sad svjedoci drugog vala integracije proširene stvarnosti, čiji su istaknuti predstavnici ARKit za Appleove uređaje i ARCore za Android Oreo. Oba su sustava žrtvovala preciznost i točnost kako bi mogli funkcionirati sa standardnim kamerama u običnim pametnim telefonima. 

To je stvorilo preduvjete za značajno širenje korisničke baze. Vjerojatno je tek pitanje vremena kad će igra poput, primjerice, Pokemona Go uvjeriti milijune ljudi kako proširena stvarnost nije nešto namijenjeno samo zaljubljenicima u tehnologiju. 

Trodimenzionalno mapiranje lica

Appleova tehnologija TrueDepth mogla bi biti jedna od prvih zbog kojih ćemo zaboraviti na čitače otiska prsta. Neće biti ograničena samo na modele iPhonea jer je iz Qualcomma već stigla najava kako će njihov čip Snapdragon 845 podržavati slične značajke i za Androide. 

USB-C

Godina na izmaku bila je obilježena, između ostalog, i intenzivnijim prijelazom s mikro USB-a na napredniji USB-C. Pridružio se i Apple, koji je takvim utorima za USB opremio sve svoje laptope te ga upotrijebio za brže punjenje iPhonea.  Ipak, veliki broj jeftinijih i pametnih telefona srednje klase još uvijek imaju micro USB. Za očekivati je kako će njihov broj tijekom 2018. značajno pasti. 

Zbilja dobre Bluetooth ušne slušalice

Polagano odumiranje 3,5-milimetarskog audio ulaza za slušalice čini se posve izvjesnim. Istovremeno, Bluetooth 5.0 postaje sve prisutniji, a tehnologije spajanja sve su bolje. To nam daje nadu kako bismo mogli tijekom iduće godine dobiti jeftine i kvalitetne Bluetooth ušne slušalice. 

Smartfoni kao laptopi

Tvrtke kao što su Samsung i Huawei vjerojatno će nastaviti razvijati rješenja i uređaje koji će nam omogućavati pretvaranje pametnih telefona u prijenosna računala. Već kruže glasine kako bi Galaxy S9 standardno dolaziti u paketu s upravo takvim dockom, piše Gizmodo.

Što točno možemo očekivati od smartfona budućnosti? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia