PROBLEMI U PLANIRANJU

SpaceX opet odgodio lansiranje misije Polaris Dawn, prve civilne svemirske šetnje

28.08.2024 u 09:19

Bionic
Reading

SpaceX je, nakon inicijalne odgode za srijedu, objavio da se susreo s većim problemom kojeg, nažalost, inžinjeri ne mogu riješiti

SpaceX je još jednom odgodio početak svoje najnovije misije: riskantnog izleta u Zemljine Van Allenove pojaseve zračenja. Na misiju je trebala ići četveročlana posada civila koji će također odraditi prvu komercijalnu svemirsku šetnju.

Misija, nazvana Polaris Dawn, trebala je poletjeti u srijedu u 3:38 ujutro po istočnom vremenu - ali tvrtka je odlučila odgoditi polijetanje zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za povratak posade na Zemlju. Ovo posljednje odgađanje dolazi nakon što je planirani pokušaj lansiranja u utorak ujutro iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi odgođen zbog problema s opremom na lansirnoj rampi.

Jared Isaacman, milijarder, osnivač platne platforme Shift4, koji zajedno sa SpaceX-om i dijelom posade financira ovu misiju, rekao je na društvenim mrežama u srijedu navečer da su problemi sa zemaljskim sustavom riješeni i da je vrijeme za lansiranje izgledalo sjajno.

Međutim, kada se posada vrati, trebat će im i mirna voda i nebo dok se spuštaju u ocean. Nažalost, trenutna prognoza za petodnevnu misiju potaknula je SpaceX da odustane od pokušaja lansiranja u srijedu i četvrtak, izvještava CNN.

'Zbog prognoziranog nepovoljnog vremena u područjima pada Dragona u blizini obale Floride, sada odustajemo od večerašnjeg i sutrašnjeg lansiranja Falcona 9 Polaris Dawn. Timovi će nastaviti pratiti vremenske uvjete radi povoljnih uvjeta za lansiranje i povratak', objavio je SpaceX na X-u.

U intervjuu za CNN ranije ovog mjeseca, Isaacman je rekao da je pronalaženje optimalnog vremena za povratak na Zemlju nakon njihovog kratkog putovanja u orbitu ključno.

  • +4
Polaris Dawn Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Imamo pet, šest dana - možda malo više - sustava za održavanje života u vozilu', rekao je Isaacman. 'Dakle, morate biti stvarno sigurni u to gdje imate toleranciju na greške i redundanciju u svojim sustavima. Morate biti stvarno sigurni u vremenske uvjete (za povratak na Zemlju).'

Četveročlana posada bila je u karanteni čekajući svoje lansiranje.

Isaacman je objavio X utorak navečer da očekivano vrijeme polijetanja Polaris Dawna uvelike ovisi o vremenskoj prognozi i, 'Uvjeti nisu povoljni večeras ili sutra, tako da ćemo procjenjivati ​​dan po dan.'