POLARIS DAWN

SpaceX prisiljen odgoditi prvu privatnu svemirsku šetnju, kreće se u srijedu

27.08.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Ambiciozna misija koju financira milijarder Elon Musk odgođena je za srijedu

SpaceX je odgodio lansiranje dugo očekivane misije Polaris Dawn za 24 sata jer inženjeri istražuju razlog curenja helija.

Tvrtka za svemirske letove Elona Muska nadala se da će pokrenuti civilni let u utorak u 3.38 ujutro po istočnom vremenu (9.38 po našem), ali sada cilja na isto vrijeme u srijedu.

U objavi na društvenim mrežama u ponedjeljak - oko sedam sati prije prvobitnog vremena lansiranja - SpaceX je rekao da timovi 'pomnije razmatraju' problem, dodajući da su raketa Falcon 9 i svemirska letjelica Crew Dragon, kao i četiri člana posade, ostali u dobroj formi.

'Timovi pomnije proučavaju curenje helija na ventilu Quick Disconnect', objavio je SpaceX u objavi na X-u (bivšem Twitteru). 'Falcon i Dragon su u dobrom stanju, a posada je i dalje spremna za svoju višednevnu misiju u niskoj Zemljinoj orbiti. Sljedeća prilika za lansiranje je najkasnije u srijedu 28. kolovoza.'

Polaris Dawn je vrlo zanimljiva misija prije svega zato što ćemo premijerno vidjeti kako SpaceX-ovo vozilo Crew Dragon leti na visini od 700 kilometara od Zemlje, što će biti više nego ikad dosad. Ovo također znači da će kapsula odvesti ljude do najudaljenije točke od Zemlje sve od misije Apollo održane 1972.

Misija također uključuje prvu komercijalnu svemirsku šetnju u kojoj će sudjelovati neprofesionalni astronauti. Tijekom vremena izvan letjelice, Jared Isaacman i Sarah Gillis testirat će potpuno nova svemirska odijela koja bi se također mogla koristiti za buduće misije na Mjesec.

  • +4
Polaris Dawn Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Koji je plan?

Posada planira ostati u orbiti do pet dana, tijekom kojih će provesti više od 30 istraživanja i eksperimenata, piše Gizmodo. Ovo uključuje prikupljanje podataka o uvjetima zračenja u svemiru i provođenje nekoliko eksperimenata povezanih s ljudskim preživljavanjem u svemiru. Kao središnji dio misije, kapsula će se spustiti na 700 kilometara iznad Zemlje te će dva od četiri člana posade sudjelovati u prvoj svemirskoj šetnji koju izvode privatni građani. Prethodno su sve svemirske šetnje izvodili astronauti vladinih svemirskih agencija.

Ako sve bude u redu, svemirska šetnja bit će samo jedna u nizu. Polaris Dawn će uključivati ​​inauguralnu implementaciju SpaceX-ovog svemirskog odijela za izvanvehikularne aktivnosti (EVA). A kako kapsula Crew Dragon nema zračnu komoru, sva četiri člana posade bit će izložena vakuumu svemira, što znači da je uspjeh EVA-e tijekom svemirske šetnje kritičan ne samo kao test održivosti, već i za opstanak cijele posade.

SpaceX je predstavio odijelo EVA u svibnju nakon godina odgađanja. Riječ je o modifikaciji odijela za intravehikularne aktivnosti svemirske tvrtke. Dizajniran je imajući na umu poboljšanu mobilnost za astronaute te uključuje kacige rađene 3D printom s ugrađenom tehnologijom za smanjenje odsjaja Sunca dok je korisnik izvan vozila, kao i najsuvremeniji unutarnji zaslon i kameru. Odijelo je također dizajnirano tako da se prilagodi različitim tipovima tijela, što omogućuje serijsku proizvodnju.

Posada će biti prva koja će testirati Starlinkovu lasersku komunikaciju u svemiru. Prema SpaceX-u, cilj je razviti sustav za korištenje u misijama na Mjesec i Mars 'i šire'.

Među članovima posade Polaris Dawn je i osoba koja financira misiju. Jared Isaacman, njen zapovjednik, poznati je milijarder te izvršni direktor tvrtke za obradu plaćanja Shift4.

Isaacman je prethodno išao u svemir na brodu Inspiration4, prvom potpuno civilnom putovanju u orbitu. S ostatkom posade Polaris Dawna proveo je posljednje dvije godine trenirajući za ovu misiju. Uz Polaris Dawn, Isaacson plaća SpaceX-u neobjavljen iznos za još dvije Polarisove misije, od kojih se nadaju da će posljednja biti prva s posadom na SpaceX-ovom višekratnom transportnom sustavu Starship. Datumi lansiranja za sljedeće misije nisu objavljeni.

Kako je pratiti?

Misiju je moguće pratiti preko službene stranice SpaceX-a, kao i putem prijenosa uživo na YouTubeu.