ozbiljno upozorenje

Stalo vam je do vaših podataka? Prestanite puniti smartfon ovako

22.11.2019 u 11:13

Bionic
Reading

Okružni tužilac u Los Angelesu sve korisnike smartfona upozorava o mogućnosti infekcije 'malwareom' putem punjača u zračnim lukama i kolodvorima

Javni punjači za smartfone oduvijek su predstavljali vrlo učinkovit i brz način za punjenje uređaja koji je na izmaku snaga, no planiratre li to raditi, postoji određeni rizik - ili tako barem tvrdi javni tužilac u Los Angelesu.

Ured javnog tužilaštva u Los Angelesu početkom studenog je izdao javno upozorenje u kojem putnicima predlaže da izbjegavaju javne punjače za smartfone. Premda se radi o relativno rijetkoj prijetji, neki punjači u zračnim lukama mogli bi biti zamjenjeni hakerskim alatima - kabelima koji mogu inficirati smartfone. Malware koji se nalazi u čipu žice mogao bi se iskoristiti za pristup podacima poput lozinki i videa dok je smartfon na njega spojen.

'Apple je ispravio sigurnosni propust na punjačima još tijekom ere iOS-a 7, no najpametnije bi bilo da jednostavno zaobilazite javne punjače smartfona', piše u izjavi. Sigurnosni stručnjak Brian Krebs tvrdi da je šansa spajanja na nasumični 'juice jacking' kabel mala, no da i dalje postoji.

Okružni tužilac predlaže da putnici ponesu vanjske baterije te da se drže podalje od javnih USB punjača. Ako to baš moraju napraviti, predlaže im se da koriste posebne priključke koji spriječavaju bilo kakav prijenos podataka. Za kraj, ako na ekranu vašeg iPhona vidite pitanje vjerujete li punjaču na kojeg ste se upravo spojili, odmah odspojite smartfon zato jer punjač očigledno ne služi samo za punjenje baterije vašeg uređaja, piše Business Insider.