'najmoćnija žena interneta'

Svijet oplakuje jednu od najutjecajnijih IT vizionarki: Tko je bila Susan Wojcicki

12.08.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Bila je pionirka, inovatorica, liderica i vizionarka iz Silicijske doline te dugogodišnja čelnica YouTubea u čijoj je garaži nastao Google. Njezin ulazak u tvrtku bio je prekretnica ne samo za nju, već i tehnološkog diva u usponu u to vrijeme. Svijet je prerano izgubio jednu od najutjecajnijih osoba u IT-ju - Susan Wojcicki. U petak je preminula u 56. godini nakon dvogodišnje borbe s rakom pluća nemalih stanica

Upravo je Wojcicki 1998. godine iznajmila garažu svoje kuće u Menlo Parku u Kaliforniji Larryju Pageu i Sergeyu Brinu, u vrijeme kada su dvojica entuzijasta pokretala Google. Wojcicki je Pagea i Brina upoznala preko zajedničkog prijatelja otprilike u vrijeme kad se tek udala i hvatala ukoštac s kreditom nakon što su suprug i ona kupili kuću.

Page i Brin koristili su njezinu garažu kao svoj ured za 1700 dolara mjesečno. Kako je Googleov tim rastao, tri male spavaće sobe u prizemlju pretvorili su u dodatne radne prostore za smještaj rastućeg tima.

Googleova 16. zaposlenica koja je prepoznala potencijal YouTubea

U to je vrijeme Susan radila u Intelu u odjelu marketinga, a ranije je radila i kao savjetnica za menadžment u Bain & Company i RB Webber & Company. No 1999. godine odlučila je dati otkaz u Intelu i pridružila se Googleu. Bila je među prvih 20 zaposlenika tvrtke, točnije, 16. zaposlenica. Njezin ulazak u Google bio prekretnica ne samo za nju, već i za tvrtku u kojoj je preuzela ulogu voditeljice marketinga.

Pomogla je uspostaviti Googleov sustav prikazivanja oglašavanja od čega tvrtka zarađuje; imala je i ključnu ulogu u kupnji DoubleClicka koji je učvrstio vodeću poziciju Googlea na tržištu online oglašavanja u SAD-u. Bila je, dakle, ključna figura u razvoju njihovih marketinških inicijativa, radeći na važnim projektima; od AdSensea i Google Analyticsa do Google Booksa i Google Imagesa.

Upravo je Wojcicki predložila Googleu akviziciju YouTubea 2006. godine. U to vrijeme YouTube je bio tek startup, no Wojcicki je prepoznala njegov potencijal. Google je kupio YouTube za vrtoglavih 1,65 milijardi dolara, a taj se potez pokazao kao jednim od najvažnijih u povijesti tehnologije. Naime, pod Googleovim vodstvom, YouTube je izrastao u globalnu platformu s više od dvije milijarde korisnika mjesečno, postavši kulturni fenomen i nezaobilazna platforma za razmjenu video sadržaja.

Do 2021. YouTube je isplatio više od 30 milijardi dolara kreatorima, umjetnicima i medijskim tvrtkama. Postoje lokalizirane verzije YouTubea u 100 zemalja diljem svijeta na 80 jezika. Otkako je Wojcicki postala izvršna direktorica, postotak zaposlenih žena na YouTubeu porastao je s 24 na gotovo 30 posto. Wojcicki je također predstavila nove YouTube aplikacije i iskustva osmišljena za korisnike zainteresirane za obiteljski, gaming i glazbeni sadržaj.

Dok je bila na čelu YouTubeu, tvrtka je razvila deset oblika monetizacije za YouTube kreatore, uključujući članstva na kanalu, prodaju robe, BrandConnect i SuperChat. Također je pokrenula YouTube Premium, pretplatničku uslugu bez reklama (ranije poznatu kao YouTube Red), i over-the-top (OTT) uslugu internetske televizije YouTube TV. U 2020. tvrtka je pokrenula YouTube Shorts, svoje iskustvo kratkih videozapisa, koje je premašilo 50 milijardi dnevnih pregleda u veljači 2023. U studenom 2022. YouTube je objavio da je tvrtka premašila 80 milijuna glazbenih i Premium pretplatnika. Tvrtka je također izvijestila o više od 100 milijardi sati gledanja globalnog gaming sadržaja na platformi u 2020.

Wojcicki je pooštrila YouTubeovu politiku o videozapisima za koje se smatralo da potencijalno krše politiku o govoru mržnje i nasilnom ekstremizmu. Stroža politika uslijedila je nakon što je The Times otkrio da su se 'oglasi sponzorirani od strane britanske vlade i nekoliko kompanija iz privatnog sektora pojavljivali ispred YouTube videa koji podupiru terorističke skupine', zbog čega su se brojni veliki oglašivači povukli s platforme.

'Najmoćnija žena interneta'

Rođena je 5. srpnja 1968. godine u Santa Clari, u Kaliforniji, u obitelji poljskih imigranata. Njezina majka Esther Wojcicki bila je novinarka, a otac Stanley Wojcicki profesor fizike na Sveučilištu Stanford. Odmalena je pokazivala interes za tehnologiju i poduzetništvo, na što je možda najviše utjecao njezin otac s obzirom na to da je Susan praktički odrasla na kampusu Sveučilišta Stanford.

Diplomirala je povijest i književnost na Harvardu, a kasnije stekla MBA na prestižnoj UCLA Anderson School of Management. Prvotno je planirala doktorirati ekonomiju i nastaviti karijeru u akademskoj zajednici, ali je promijenila planove i odabrala tehnologiju, koja je u to vrijeme tek počinjala oblikovati svijet.

Proglašena je svojevremenom 'najvažnijom osobom u oglašavanju', a našla se i na popisu 100 najutjecajnijih osoba časopisa Time 2015. godine. Kasnije ju je Time proglasio 'najmoćnijom ženom interneta'. Godine 2014., kada je preuzela čelnu poziciju na YouTubeu, pridružila se upravnom odboru Salesforcea. Bila je članica odbora UCLA Anderson School of Management, te u odboru Room to Read, organizacije koja se fokusira na pismenost i ravnopravnost spolova u obrazovanju.

Naime, Wojcicki nije bila samo vizionarka u poslovnom svijetu, već i strastvena zagovornica ravnopravnosti spolova u tehnologiji. U svojoj karijeri neumorno je radila na poticanju žena da uđu u STEM područja, a njezino vođenje YouTubea često je bilo usmjereno prema stvaranju inkluzivnije platforme za sve korisnike. Susanina neto vrijednost procijenjena je na 765 milijuna dolara 2022. godine.

Borba za prava žena

Kao majka četvero djece, bila je poznata i po zagovaranju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, kao i po potpori ženama u tehnologiji. 'Tehnologija je nevjerojatna sila koja će promijeniti naš svijet na načine koje ne možemo predvidjeti. Ako tu snagu čini samo 20-30 posto žena, to je problem', rekla je svojedobno.

Prva je uzela porodiljni dopust u Googleu. Njezino zagovaranje tog pitanja pridonijelo je postavljanju novog standarda roditeljskog dopusta i u drugim tvrtkama. Ove godine, krajem svibnja, dogodila joj se velika privatna tragedija - njezin sin Marco preminuo je od predoziranja u dobi od 19 godina.

U veljači 2023. godine Susan je najavila da napušta poziciju izvršne direktorice YouTubea. 'Prihvatila sam svaki izazov koji mi se našao na putu. Misija koju smo imali, a kasnije i ispunili koristila je životima toliko ljudi diljem svijeta: pronalaženje informacija, pričanje priča i potpora kreatorima, umjetnicima i malim tvrtkama. Tako sam ponosna na sve što smo postigli. Bilo je uzbudljivo, značajno i sveobuhvatno', rekla je nakon objave o odlasku.

Navela je da s čelne pozicije YouTubea odlazi kako bi se fokusirala na svoju obitelj, zdravlje i osobne projekte. U to vrijeme borila se s rakom pluća nemalih stanica i tu borbu, nažalost, izgubila. No njezina ostavština živjet će još dugo.

Emotivne poruke tehnoloških lidera

Nakon što su njezin suprug Dennis Troper i izvršni direktor Googlea Sundar Pichai podijelili tužnu vijest u petak navečer, kolege i prijatelji oprostili su se od Wojcicki na društvenim mrežama kroz emotivne objave.

'Susan nije bila samo moja najbolja prijateljica i partnerica u životu, već briljantan um, majka puna ljubavi i draga prijateljica mnogima', napisao je njezin suprug Dennis Troper u objavi na Facebooku. 'Njezin utjecaj na našu obitelj i svijet bio je nemjerljiv.'

U subotu je šef YouTubea, Neal Mohan, koji je preuzeo ulogu nakon Wojcicki, napisao na X-u da je YouTube izgubio 'suigračicu, mentoricu i prijateljicu... Zauvijek sam zahvalan na njezinom prijateljstvu i vodstvu. Nedostajat će mi nevjerojatno. Moje srce je uz njezinu obitelj i voljene.'

Appleov izvršni direktor Tim Cook na X-u je napisao da je Wojcicki bila među vizionarima Silicijske doline. 'Nedostajat će mnogima. Neka počiva u miru.'

Marc Benioff, izvršni direktor i suosnivač Salesforcea, opisao je Wojcicki - koja je bila u Salesforceovom odboru - kao pionirku i primjer izvrsnog vodstva. 'Imala je izvanrednu sposobnost vođenja s milošću i vizijom, osvjetljavajući svaku interakciju svojom mudrošću i toplinom. Njezino dobro srce, mudri savjeti i čovjekoljubivi duh dotaknuli su nebrojene živote', rekao je na X-u.

Izvan Silicijske doline, John i Hank Green - i pisci i popularni YouTuberi - izrazili su sućut. 'Ona je bila, u tišini, najveći pojedinačni donator našem projektu koji podržava zdravlje majki u Sierra Leoneu. Nikada nije tražila zasluge ili pozornost za svoje darove - samo je privatno poduprla naš projekt i mnoge druge. Izuzetna osoba i vođa', napisao je John Green.