SIGURNOSNI RAZLOZI

Rusija blokirala Signal

12.08.2024 u 10:52

Bionic
Reading

Razlozi iza službene odluke kršenje je zakona povezanih sa protuterorističkim operacijama

Ruski državni nadzornik komunikacija Roskomnadzor objavio je da je Signal, aplikacija za enkriptiranu razmjenu poruka, blokirana zbog kršenja zakona povezanih s protuterorističkim operacijama, izvijestila je u petak novinska agencija Interfax.

'Pristup aplikaciji za razmjenu poruka Signal blokiran je zbog kršenja zahtjeva ruskog zakonodavstva koji se moraju poštovati kako bi se spriječilo korištenje aplikacija za razmjenu poruka u terorističke i ekstremističke svrhe', citira agencija Interfax.

Prije objave Roskomnadzora da je poduzeo mjere, stotine korisnika Signala prijavilo je probleme s aplikacijom za slanje poruka, sigurnim komunikacijskim alatom koji koristi, piše izvor, koristi milijun Rusa. Mjesta za praćenje internetskih usluga pokazala su više od 1500 pritužbi na Signal, uglavnom od korisnika iz Moskve i Sankt Peterburga, piše Reuters.

Međutim, korisnici su izvijestili da radi normalno kada mu se pristupi putem VPN-a ili se koristi u ugrađenom načinu zaobilaženja cenzure. 'Ovo ukazuje upravo na blokiranje messengera u Rusiji, a ne na tehničke probleme na strani Signala', rekao je za Reuters Mihail Klimarev, autor Telegram kanala 'Za Telekom'.

Također je bilo nemoguće registrirati novi račun na Signalu bez VPN-a, reklo je Reutersu troje ljudi iz Moskve i regije Krasnodar. Prilikom unosa broja mobitela servis je ispisao poruku 'Greška servera'. Klimarev je rekao da je to bio prvi pokušaj blokiranja Signala u Rusiji.

Ruske vlasti počele su još 2018. blokirati pristup Telegramu, naširoko korištenoj aplikaciji za razmjenu poruka. Ta je radnja prekinula mnoge usluge trećih strana, no nije imala prevelik učinak na dostupnost Telegrama u Rusiji.

Signal nije jedini. Podsjetimo, u Rusiji je zabilježen masovni prekid dostupnosti YouTubea, u vrijeme dok su ruske vlasti pojačale kritike te platforme.