ČUDA ZNANOSTI

Apsolutni rekord: Kemičari proizveli najtanju špagetu na svijetu

22.11.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Neobično tanko nanovlakno škroba moglo bi pronaći primjenu u zdravstvu, kažu tvorci

Znanstvenici sa Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL) postigli su nešto što bi oduševilo svakog ljubitelja kulinarstva -stvorili su najtanju špagetu na svijetu. Ovaj uspjeh, objavljen u časopisu Nanoscale Advances, donio je nanovlakna škroba promjera samo 372 nanometra, što je tanje od valne duljine nekih svjetlosnih zraka i nevidljivo golim okom.

Od kuhinje do znanosti: Škrob u novoj ulozi

Iako zvuči poput eksperimenta iz kuhinje slavnih kuhara, ovaj znanstveni pothvat ima daleko ozbiljnije primjene, posebno u medicini. Nanovlakna škroba mogla bi igrati ključnu ulogu u izradi zavoja za zacjeljivanje rana. Njihova struktura omogućuje zadržavanje vlage i sprječavanje ulaska bakterija, što bi moglo ubrzati proces oporavka.

Za razliku od tradicionalnog, energetski intenzivnog procesa rafiniranja škroba iz biljnih stanica, istraživači su koristili jednostavno rješenje: obično brašno. Nanovlakna su proizveli tehnikom elektrospinninga - procesom u kojem električni naboj povlači mješavinu brašna i tekućine kroz sitne metalne otvore, stvarajući niti promjera nekoliko nanometara. Ovaj princip sličan je izradi konvencionalnih špageta, ali na nevjerojatno manjoj skali.

Prepreke i mogućnosti

Premda je ova super tanka tjestenina impresivna, istraživanja su još u ranoj fazi. Primjena u medicini zahtijevat će dodatna ispitivanja i optimizaciju. Što se tiče gastronomije, koautor studije, profesor Gareth Williams iz UCL-a, jasno je rekao: 'Nažalost, ovo nije korisno kao tjestenina jer bi se prekuhala za manje od sekunde, prije nego što biste je uspjeli izvaditi iz posude.'

Pogled u budućnost

Unatoč ograničenjima, ovaj napredak otvara vrata prema održivijoj proizvodnji nanovlakana škroba. Znanstvenici vjeruju da će njihova otkrića pomoći u razvoju inovativnih rješenja u medicini, dok nas zamišljanje 'nevidljivih špageta' ostavlja s osmijehom i nadom u nove, neočekivane tehnologije.

Za sada, barem u kulinarskom smislu, molekularna gastronomija može odahnuti - elektrospinning još neće zauzeti njeno mjesto, piše Engadget.