RODITELJI PLATILI OTKUPNINU

Učenik iz Kine žrtva 'kibernetičke otmice' u SAD-u, pronađen promrzao u šatoru

03.01.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Učenik iz Kine, koji se trenutno nalazi u SAD-u na razmjeni, pronađen je promrzao, ali živ nakon što su njegovi roditelji otmičarima platili nekoliko desetaka tisuća dolara u lažnoj iznudi i 'kibernetičkoj otmici'. Kai Zhuang pronađen je 'promrzao i uplašen' u šatoru na ruralnom području Utaha, priopćila je policija iz Riverdalea

Policija vjeruje da se 17-godišnjak izolirao nakon što su ga otmičari izmanipulirali. Njegovi roditelji potom su prevarom natjerani da plate oko 80.000 dolara.

Zhuang je jedan od brojnih stranih studenata koji su nedavno bili meta takozvanih kibernetičkih otmičara u SAD-u, dodala je policija Riverdalea u svom priopćenju, piše BBC.

Policija vjeruje da je Kai bio pod kontrolom otmičara već 20. prosinca, kada su ga policajci u Utahu vidjeli kako nosi opremu za kampiranje. Ti policajci organizirali su njegov povratak u Riverdale - gdje je živio s obitelji domaćina - zbog zabrinutosti za njegovu sigurnost. No tada nije spomenuo nikakve prijetnje.

S policijom je 28. prosinca kontaktirala škola koju je pohađao, nakon poziva Kaijeve obitelji kojoj je poslana fotografija njihova oteta sina i iznos otkupnine koju moraju platiti.

Kako funkcionira kibernetička otmica?

Kako je policija objasnila, otmičari natjeraju žrtve kibernetičke otmice da se izoliraju i zatim sami sebe fotografiraju kako bi izgledalo kao da su oteti i zatočeni - iako otmičara uopće nema na mjestu događaja. Umjesto toga, žrtvu prate putem Facetimea ili Skypea.

Iako otmičari nisu bili s Kaijem, policija u Utahu ipak se bojala za njegovu sigurnost, objašnjavajući da bi se mogao smrznuti zbog niskih temperatura.

Kai je konačno pronađen u nedjelju oko 40 kilometara sjeverno od Riverdalea, blizu Brigham Citya, u šatoru 'bez izvora topline'. Imao je ograničenu količinu hrane i vode, termalnu deku i vreću za spavanje - kao i nekoliko mobitela za koje policija sumnja da su korišteni za provedbu otmice. Nakon spašavanja, Kai - koji je pregledan zbog hipotermije - zatražio je 'topli cheeseburger' i razgovor s obitelji.

Kibernetičke otmice provode kriminalci koji zovu ili šalju poruke žrtvi kako bi je uvjerili da je njima bliska osoba oteta, iako je ta ista osoba na sigurnom. 'Otmičari' potom od obitelji traže otkupninu. Takve 'otmice' se uglavnom ne prijavljuju, no zabilježeno je već nekoliko slučajeva, a stručnjaci se boje kako bi se njihov broj mogao povećati usred ubrzanog razvoja tehnologije.