ROBOCUP 2015

Tko će ove godine imati najboljeg robota?

23.07.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Više od dvije tisuće robotičara profesionalaca i zaljubljenika u robote iz 47 zemalja okupilo se u kineskom gradu Hefei na 19. 'RoboCupu'. Petodnevno natjecanje uključuje odmjeravanje snaga na nogometnom terenu, u spasilačkim akcijama te u kućanstvu

'RoboCup' drugi put gostuje u Kini. Prvi put je bio održan u toj zemlji u gradu Suhzou 2008. Ovogodišnje izdanje 'RoboCupa' ima niz noviteta vezanih uz pravila, zadaće, igre i drugo.

Između ostalog, prilagođeni su standardi za procjenu uslužnih robota kako bi se više naglasile najnovije tehnologije, poput prepoznavanja pokreta. Uveden je automatizirani sustav bodovanja, koji pomoću 12 kamera prati i ocjenjuje djelovanje robota.


RoboCup su pokrenuli japanski istraživači 1993. godine, nastojeći upotrijebiti nogomet za promociju napretka u robotici i tehnologiji. Glavni cilj bio je napraviti tim robota koji bi se mogao natjecati s ljudima na Svjetskom prvenstvu 2050. Projekt je naišao na puno bolji odziv izvan granica Japana nego što se očekivalo, pa je ubrzo postao međunarodnog karaktera.

Uspostavljena je i krovna organizacija RoboCup Federation, koja organizira 'RoboCup' jednom godišnje, svaki put u drugom gradu.

RTL Autor: RTL