ZBOG ŠTETNOG UČINKA

U Nizozemskoj na snagu stupila zabrana mobitela u školama

03.09.2024 u 07:18

Bionic
Reading

Nacionalna zabrana mobilnih telefona u nizozemskim školama stupila je na snagu u ponedjeljak

Početkom ove godine zabranjeni su bili mobilni telefoni u srednjoškolskim učionicama, a ta mjera je sad s početkom nove školske godine proširena i na osnovne škole.

Ministarstvo obrazovanja u Den Haagu navelo je da mobilni telefoni odvlače pažnju učenika i smanjuju njihovu sposobnost koncentracije, što ima štetan učinak na uspješnost učenja. Telefoni se i dalje mogu koristiti u nastavi ako su potrebni za sadržaj lekcije, primjerice kad se uči o medijskim vještinama.

Učenici smiju koristiti mobilne telefone ako im je to nužno iz zdravstvenih razloga, a na školama je odgovornost da provode zabranu na licu mjesta. I atmosfera se popravlja u školama u kojima su mobiteli zabranjeni i za vrijeme odmora, objavio je kanal NOS.

'Odmori su društveniji jer učenici na kraju češće razgovaraju jedni s drugima', rekla je istraživačica Loes Pouwels sa Sveučilišta Radboud u Nijmegenu.

Zabrana mobitela u školama bila je predmet kontroverzne rasprave u Nizozemskoj.  No istovremeno su brojni roditelji ustvrdili da djeca osnovnoškolske dobi uopće ne bi trebala imati pametne telefone, upravo zbog rizika od ovisnosti o društvenim mrežama.

Grčka i Italija zabranile su mobitele u učionicama, dok Njemačka o takvom potezu raspravlja već neko vrijeme. Nedavna studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) preporučuje ograničenu i odgovornu upotrebu mobilnih telefona u školama.