PRAŠINA UBIJA

Udahnite život u staru grafičku karticu

18.05.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Kućišta računala su u pravilu pravi usisavači prašine. Jednom kada se prašina nakupi na nekim od kritičnih komponenti, može uzrokovati pregrijavanje i značajne probleme u radu, a s obzirom na to da su grafičke kartice danas možda najznačajniji izvori topline u kućištima, na njih valja obratiti posebnu pažnju

Grafičke kartice kojima je odavno istekla garancija i koje se više od godinu dana nije čistilo u računalima mogu se početi pregrijavati, biti manje učinkovite uz značajnu buku od ventilatora - te u konačnosti mogu potpuno prestati s radom.

Spriječiti takvo što nije problematično - ako stvar ne traži rastavljanje. Za početak je dovoljan spremnik komprimiranog zraka, a usisavanje se ne preporučuje zbog osjetljivih elektroničkih komponenti koje se mogu oštetiti, ali i lošije učinkovitosti kod uklanjanja prašine.

Karticu valja izvaditi iz kućišta računala na otvoren prostor i ispuhati vidljivu prašinu što je moguće bolje komprimiranim zrakom - nikako koristiti vlastiti dah ili bilo što čime se komponente mogu oštetiti. To bi za početak trebalo biti dovoljno kod lakših slučajeva, a kartica je spremna za povratak u kućište. YouTube kanal LinusTechTips navodi kako je za starije kartice ipak poželjno rastavljanje te izmjena termalne paste na glavnom čipu grafičke kartice, uz dodatno ispuhivanje hladnjaka.

Kako sve to skupa izgleda i još niz drugih savjeta moguće je vidjeti u filmiću:

Kako očistiti grafičku karticu za bolje performanse?