OPJEVANA POJAVA

Večeras na nebu pogledajte 'Plavi Mjesec'

20.08.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Večerašnji uštap bit će tzv. Plavi Mjesec koji je, iako ne predstavlja neku osobitu astronomsku senzaciju, postao vrlo popularan nakon što je Elvis Presley lansirao svoju obradu balade 'Blue Moon' Richarda Rodgersa i Lorenza Harta iz 1934.

Ako ćemo biti precizni Mjesec će danas odgovarati jednoj od dvije uvriježene definicije Plavog Mjeseca. Prema prvoj, tradicionalnoj, tim se terminom naziva treći puni Mjesec u nekom godišnjem dobu koje ih iznimno ima četiri umjesto uobičajena tri. Prema drugoj, koja je zapravo nastala pogrešnim tumačenjem prve u časopisu Sky & Telescope iz 1946. godine, to je drugi puni Mjesec koji se javlja u jednom kalendarskom Mjesecu. Budući da kalendarski mjesec ima po 30, pa i 31 dan, a Mjesečev ciklus traje 29,5 dana, povremeno se u jednom kalendarskom uguraju dva uštapa.

Dakle, iz dijelova Hrvatske u kojima neće biti oblaka večeras će se na nebu moći vidjeti Plavi Mjesec po tradicionalnoj i ispravnoj definiciji. Nažalost, on najvjerojatnije neće biti plav. Lijepu plavu boju Mjesec uglavnom ima samo kada se gleda kroz dim velikih požara kakvi su harali u Švedskoj i Kanadi 1950. i 1951. ili nakon vulkanskih erupcija poput eksplozije Krakataua 1883. nakon koje je fenomen trajao čak dvije godine.

Zanimljivo je da se termin povezuje s još jednom pogreškom. Izvorno se Plavi Mjesec zapravo zvao Mjesec izdajica, što se na arhaičnom engleskom kaže Moon belewe. Naime, za prijestupnih godina korizmeni post se ponekad nije prekidao za trećeg proljetnog punog Mjeseca koji je uranio već tek za četvrtog pa su izgladnjeli ljudi željni prekida posta treći nazvali izdajicom. Moon belewe kasnije se pretvorilo u Blue Moon.