ELON MUSK LIKUJE

'VW naletio na fizički zid koji se može prijeći samo varanjem'

29.09.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Volkswagen se nalazi usred nevjerojatnog skandala vezanog uz varanje na ekotestovima diljem svijeta. Na otvaranju prve tvornice za proizvodnju Teslinog Modela S izvan SAD-a, u Nizozemskoj, Elon Musk je izjavio da bi na VW-ovom mjestu 'pronašao drugi način i ciljao na poziciju lidera u čistim vozilima'

'Možda je put iskupljenja vezan upravo za čista vozila', rekao je. Musk očekuje da će u tvornici u Tilburgu proizvoditi oko 450 automobila tjedno, no valja imati na umu to da će se oni tek sastavljati od brojnih dijelova koji i dalje stižu iz SAD-a. Tvornica ima i testnu stazu od 750 metara, na kojoj će se simulirati različite podloge te kontrolirati kvaliteta ovjesa i drugih dijelova Teslinih automobila.

Musk se drži prilično oštrog stava da proizvođači automobila moraju slijediti put električnih ili jednostavno izumrijeti, a smatra da je to neizbježno. 'Uobičajenim vozilima dosežemo fizičke granice (po pitanju emisija). U VW-u je sasvim sigurno mnoštvo inženjera radilo pod velikim pritiskom, a naletjeli su na fizički zid koji se mogao prijeći jedino varanjem', rekao je.


Čelnik Tesla Motorsa smatra i da bi testiranja emisija ispušnih plinova morala biti mnogo rigoroznija te pratiti vozilo dulji period. Ipak, ostaje činjenica da si električna vozila prihvatljivog dometa danas mogu priuštiti tek oni imućniji te da na pravu revoluciju na cestama još uvijek treba čekati. Dio toga trebao bi u skorije vrijeme predstaviti upravo Tesla Motors, i to kompaktnom izvedbom električnog automobila.