NA KAVI S KREATIVCEM

Zašto Dan Vavra zmajevima ne da u Kingdom Come?

13.05.2016 u 08:58

Bionic
Reading

Tijekom nedavno održanog Reboot Developa u Splitu uhvatio sam priliku i popričao s kreativnim šefom Warhorse Studiosa - Danielom Vavrom. Što on misli o VR-u, koji su planovi za Kingdom Come i zašto nema zmajeva - sve ovo priupitao sam ga tijekom polusatnog intervjua

Kingdom Come prepoznatljiv je po tome što kao motiv umjesto dobro isprobanog fantasyja koristi pravu povijest. Koja je bila osnovna ideja za njegov nastanak?

Plan je bio napraviti igru koja ima sve elemente modernog RPG-a, poput bogatih dijaloga i mnogobrojnih likova, te koja je smještena u konkretan i uvjerljiv povijesni kontekst.

Prošlo je nekoliko godina od početka projekta. Jeste li uspjeli ostati vjerni osnovnom konceptu ili ste ga tijekom vremena morali mijenjati?

Iskreno, uspjeli smo u igru ubaciti sve osim stvari za koje jednostavno nismo imali vremena. Načelno, rekao bih da smo u Kingdom Come ugradili sve elemente koje smo planirali tijekom srednjeg stadija razvoja. U svom trenutnom stanju igra je ono što sam htio napraviti od samog početka.

Jedna stvar koja se doista ističe kod Kingdom Comea njegov je sustav borbe. Koliko je on blizak pravim srednjovjekovnim borilačkim vještinama?

Sve tehnike temeljene su na pravim borilačkim vještinama te su prilagođene sučelju koje se koristi u videoigri. Borba je, prije svega, jednostavnija od one u pravom životu, a flow je daleko sporiji. U Kingdom Comeu nećete pronaći neke od 'maštovitijih' tehnika koje možemo vidjeti u filmovima. Vrlo je velik izazov bilo animirati borbu ako animator nije upoznat s tehnikama, no s vremenom sve postane lakše. Što se samog dizajna tiče, trenutno se trudimo još više polirati borbu, a konačni rezultat vidjet ćete kada ona konačno izađe. Da budem potpuno iskren, jako me obradovalo to što su ljudi zavoljeli ovaj interaktivni sustav digitalnog mačevanja.

Planirate li ubaciti mogućnost borbe tijekom jahanja na konju?

Trenutno radimo na ranoj varijanti borbe na konjima i moram reći da je dosta komplicirana. Najveći problem trenutno predstavlja ponašanje umjetne inteligencije, odnosno njena reakcija na brzinu i prijetnju koju predstavlja naoružani konjanik. Animacija ovdje, recimo, nije neki problem.

Kad već govorimo o borbi, zanimalo bi me hoću li moći završiti igru potpunim izbjegavanjem sukoba?

Iskreno, u trenutnom buildu igre rekli bismo da imamo premalo borbe (smijeh). Da, moguće je izbjeći većinu oružanih sukoba, no neki dijelovi prisilit će vas da zasučete rukave i krenete u borbu. Zanimljiva stvar vezana uz sudjelovanje u većim bitkama je to da iz njih možete pobjeći ili sakriti se sa strane i nadati se da će 'dobri momci' pobijediti. Kasnije možete došetati do preživjelih, potapšati ih po ramenu ili (ako je vaša strana izgubila) možda i dovršiti izmorenog neprijatelja. U drugu ruku, postoje bossovi u igri koje je nemoguće izbjeći te s kojima će se igrač morati sukobiti.


Sustav napredovanja omogućuje poboljšanje vještina time da ih samo koristite. Hoće li igrači moći izgraditi svoje likove bez nekih velikih ograničenja ili postoje određene granice koje sprečavaju treniranje suludo min-maxanih heroja.

Rekao bih da je ovdje riječ o pametnim odlukama u dizajnu. Svaku vještinu bit će moguće trenirati određenim nizom odluka, što otprilike znači da imamo potpunu kontrolu nad tijekom razvoja lika bez sputavanja samog igrača. Naime, u igri je ograničen broj lokacija, postupaka i situacija u kojima igrač može napredovati. Zbog ovoga mislim da neće biti moguće raditi neizbalansirane likove. Da, moći ćete na najvišem levelu biti iskusni u mnogo stvari i iskreno – bit ćete jako moćni, no i dalje ćete imati neke 'zaostatke' odnosno specijalizacije u kojima niste prejaki.

Koliko dugo će prosječnom gejmeru trebati da završi igru?

Za osnovnu igru bez sekundarnih zadataka trebat će vam oko trideset sati. Igranje dodatnih misija pružit će vam puno dodatnog gameplaya, produljujući igru tako da će trajati preko pedeset sati. Naša računica kotira oko jednake količine vremena potrebne za završavanje drugog Witchera.

Kingdom Come već sad izgleda prekrasno, premda najveći problem leži u visokim hardverskim zahtjevima. Hoće li konačna verzija biti milosrdnija prema starijim računalima ili će zainteresirani gejmeri uskoro trebati početi razmišljati o nadogradnji?

Da, igra ima visoke hardverske zahtjeve, no njihov uzrok nije grafika, već sofisticirana umjetna inteligencija. Igra, naime, u trenutnoj verziji radi jednako na najvećim i najnižim detaljima ukoliko nemate puno, puno memorije i jak procesor. Nepotrebno je napominjati da ćemo u konačnoj verziji ovo izbalansirati i podesiti da radi glatko u trideset sličica u sekundi.

Planirate li u Kingdom Come uvesti podršku za virtualnu stvarnost? Okružja u njoj izgledala bi fenomenalno u VR-u, pogotovo zbog velike količine prirodnih kretnji poput interakcije s predmetima ili uzjahivanja na konja.

Makar igra ima strahovit potencijal za VR, postoji nekoliko stvari koje je potrebno napraviti kako bi ona funkcionirala u njemu. Ne radi se, naime, o jednostavnoj tranziciji iz jednog sustava kontrola u drugi. Kretanje lika i nagli pokreti u Kingdom Comeu mogu uzrokovati mučninu kod korisnika kacige za virtualnu stvarnost, što je nezgodno s obzirom da igra ima velik broj 'automatskih' animacija koje nemaju veze s igračevim pokretima. Nadalje, tu je problem manipulacije predmetima. Igrač ispred sebe ne vidi vlastite ruke, već ruke glavnog lika koje prate određena pravila (borba, interakcija s okolinom), što dodatno ubija imerziju. Da, igra bi vjerojatno izgledala super u VR-u, no izrada verzije koja to podržava samo je jedan od naših potencijalnih planova.

Za kraj, kad bismo mogli očekivati Kingdom Come? Hoće li izaći na svim platformama u istom trenu ili će ju PC Master Race moći zaigrati prije svih ostalih?

Mnogi kažu da favoriziramo jednu platformu, no realnost je sljedeća – odnosi s izdavačima su komplicirani i upravo zbog ugovora o izdavanju moramo poštovati zajednički datum izlaska. Da, verzija za PC imat će mogućnost dodatnog 'nabrijavanja' detalja, no to će biti moguće samo zbog dostupnosti jačeg hardvera. Naš planirani datum izlaska je do kraja 2016., s time da ćemo konkretan datum imati kad igra bude blizu konačnom stadiju razvoja.

Hvala puno!

Nema na čemu!