ZNA NEŠTO ŠTO NE ZNAMO

Zašto šef Applea prodaje dionice baš sad?

31.08.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Iako burzovni analitičari listom očekuju kako će novo izdanje iPhonea Appleu dodatni podebljati ionako prepun bankovni račun, Tim Cook šalje pomalo čudnu poruku

Prema podacima američke regulatorne agencije SEC, direktor Applea Tim Cook ovih je dana prodao dionice te tvrtke u vrijednosti od oko 43 milijuna američkih dolara. Iznos otprilike odgovara  dionicama koje je dobio prošlog tjedna kao nagradu za dobro vođenje posla. 

Tajming dodjeljivanja velikog paketa dionica odličan je za Cooka. Cijena Appleove dionice u utorak je dosegla najvišu vrijednost ikad, a od početka ove godine porasla je za 41 posto. No, je li i pravo vrijeme za prodaju? Nije ako mislite kako će trend rasta biti nastavljen. 

Bilo je to drugi put da Cook prodaje dionice koje je dobio kao nagradu u zadnjih pet godina, i to suprotno očekivanjima i preporukama burzovnih analitičara. Neobično, zar ne?

Moguća objašnjenja

Naravno, moguće je kako se sprema na veće ulaganje ili kupovinu za koje mu je potrebna gotovina. Ipak, upada u oči kako prodaje dionice otprilike u isto vrijeme drugu godinu zaredom. Prošle je godine tako unovčio oko 65 milijuna dolara. 

Drugo moguće objašnjenje jest da šef jabučara pažljivo prati trendove, pa očekuje kako će se Appleova dionica nastaviti držati obrasca u kojem joj cijena raste prije predstavljanja novog iPhonea, nakon čega neko vrijeme stagnira ili pada. 

Istraživanje koje je provela analitička tvrtka Bernstein Research pokazalo je kako im je vrijednost u prosjeku rasla 16,1 posto šest mjeseci prije predstavljanja novih iPhonea u razdoblju od 2008. do 2016. godine. Nakon što bi predstavljanje prošlo rasle bi u prosjeku 4,1 posto.

Ni najveći optimisti ne očekuju kako će biti ponovljen uspjeh koji je donio iPhone 6, nakon čijeg predstavljanja je cijena dionica nastavila rasti 25 posto. No, očekuje se porast prodaje uređaja koji će koštati oko tisuću dolara, što bi trebalo donijeti 15 posto veće prihode, piše Bloomberg.