BUDITE OPREZNI

Želite sigurnost na društvenim mrežama? Trebali biste prestati raditi ove stvari

08.06.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Povećajte sigurnost svojih online podataka na popularnim platformama koristeći ove korisne savjete

Uz sve češće priče o krađi identiteta i uznemiravanju na društvenim medijima, zaštita privatnosti postala je vrlo važna tematika. Ako želite zadržati privatnost na internetu i čuvati svoje podatke, izbjegavajte ove uobičajene pogreške.

Davanje pristupa računima na društvenim mrežama

Prva stvar na koju trebate obratiti pažnju je izbjegavati korištenje aplikacija ili proširenja trećih strana kako biste poboljšali svoje iskustvo na društvenim mrežama ili otključali premium značajke koje nisu dostupne u besplatnoj verziji. Takve aplikacije često traže pristup vašem računu, a ako provjerite njihove uvjete i odredbe, vidjet ćete da mogu dobiti dopuštenje za pregled fotografija, razgovora, detalja profila i ostalog.

Također je sve popularna mogućnost korištenja prijave za aplikacije putem društvenih mreža. Iako se prijava na igru ​​ili neku drugu aplikaciju preko društvene mreže može činiti bezopasnom, to tim aplikacijama daje pristup ne samo podacima o vašem računu, već i potencijalno podacima za prijavu koje ste koristili.

Korištenje javnog računa

Kada je vaš profil na društvenim mrežama javan, vidljiv je svima. Svatko može vidjeti vaše fotografije, osobne podatke i sve što objavite na svom feedu ili vremenskoj traci. Prevaranti mogu iskoristiti ove javno dostupne informacije te stvoriti lažne profile predstavljajući se kao vi.

To ne samo da šteti vašem ugledu, već i dovodi vaše prijatelje i obitelj u opasnost. Oponašatelji mogu koristiti vaš identitet kako bi tražili novac ili pokušali dobiti privatne podatke od vaših kontakata. Kako biste spriječili ove rizike, trebali biste zaključati svoje profile na društvenim mrežama, ograničavajući pristup samo na dodane prijatelje.

Većina platformi društvenih medija nudi ovu značajku privatnosti. Ako je vaš profil trenutno javan, bilo bi dobro da ga promijenite u privatni.

Odavanje previše osobnih podataka

Čak i ako svoj profil postavite na privatni, trebali biste biti oprezni s dijeljenjem osobnih podataka. Izbjegavajte otkrivanje datuma rođenja, telefonskog broja ili kućne adrese jer se ti detalji mogu lako iskoristiti za krađu identiteta. Također se suzdržite od snimanja selfija s osjetljivim dokumentima kao što su osobna iskaznica, putovnica ili kreditna/debitna kartica.

Nemojte previše govoriti o svom zdravlju, odnosima ili financijskom statusu. Isto tako, nemojte razgovarati o bilo čemu vezanom uz vaše radno mjesto kako biste izbjegli ugrožavanje svoje tvrtke.

Zanemarivanje sigurnosnih mjera

Zanemarivanje osnovnih sigurnosnih mjera također može ugroziti vaš račun. Ako koristite slabe zaporke koje je lako pogoditi ili istu zaporku za više platformi društvenih medija, nepotrebno se izlažete opasnosti. Isto tako, ako ne omogućite dvofaktorsku provjeru autentičnosti, hakerima je lakše provaliti u vaš račun i ugroziti identitet.

Kako biste ublažili te rizike, uvijek biste trebali koristiti jaku lozinku koju je teško pogoditi te za svaku stranicu imati drugu jedinstvenu zaporku. Također, izbjegavajte pohranjivanje mogućnosti za prijavu na mreži. Ako još niste omogućili dvofaktorsku autentifikaciju, postavite je da poboljšate sigurnost svog računa.

Također biste trebali pregledati svoje postavke privatnosti na profilima društvenih medija kako biste provjerili dijelite li slučajno podatke koje ne želite.

Dijeljenje planova putovanja

Planovi putovanja jedna su od važnih stvari koje ne biste trebali dijeliti na društvenim mrežama. Ako objavite svoje planove za godišnji odmor, to bi moglo dati zeleno svjetlo provalnicima koji prate vaše aktivnosti da je vaš dom prazan, povećavajući rizik od krađe. Nadalje, prijave u stvarnom vremenu tijekom putovanja daju prevarantima informacije o tome gdje se nalazite - što mogu iskoristiti.

Kako biste zaštitili svoju privatnost, izbjegavajte objavljivanje svojih planova putovanja na društvenim mrežama i uklonite pojedinosti o lokaciji s fotografija, piše Makeuseof.

sve osim nogometa

Učitavanje...