VIRTUALNA PREMIJERA

Znamo kad će biti predstavljeno beta izdanje Androida 11, a evo i što donosi

07.05.2020 u 14:27

Bionic
Reading

Nova generacija Googleovog operativnog sustava donosi nekoliko novih značajki vezanih uz zaštitu privatnosti, između ostalog

U srijedu, 3. lipnja, Google će u sklopu virtualnog događanja predstaviti beta izdanje naredne generacije svog operativnog sustava Android 11. Početak je predviđen u 17 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Softverske novitete će, između ostalog, predstaviti dopredsjednik u odjelu za Android Dave Burke i viša direktorica upravljanja proizvodom Stephanie Cuthbertson, a predviđeno su i razdoblje za postavljanje pitanja uživo, kao i tehnička predavanja namijenjena razvojnim programerima.

Google inače novitete vezane uz Android predstavlja tijekom godišnje konferencije Google I/O. Ali, to je događanje ove godine otkazano zbog širenja pandemije koronavirusa.

Što je dosad predstavljeno?

Dosad su već objavili niz testnih verzija za developere. Jedna od novih značajki Androida 11 omogućava jednokratnu dozvolu pristupa podacima o lokaciji, mikrofonu i kameri, kako bi ih aplikacija dobivala samo dok ju koristite. Predviđeno je kako bi ih morala ponovno zatražiti svaki put kad ćete ju koristiti.

Druga značajka osmišljena je kako bi se obračunala s automatskim telefonskim pozivima. Android 11 trebao bi omogućiti aplikacijama za provjeru poziva veće ovlasti u suzbijanju neželjenih poziva. Između ostalog, moći će voditi bilješke o odbijenim pozivima, kao i provjeriti stiže li poziv iz vaših kontakata ili izvan njih.

Android je najrašireniji mobilni operativni sustav na svijetu. Drži gotovo 90 posto tržišta pametnih telefona. Ali, u Googleu muku muče s uvođenjem novih izdanja jer proizvođači smartfona i telekom operateri ih sporo prihvaćaju.

Prema podacima iz svibnja 2019. godine, kad ih je Google zadnji put objavio, Android 9 bio je instaliran na samo 10,4 posto svih Androida. Tri prethodno objavljena izdanja činila su 64,4 svih Androda. Usporedbe radi, 77 posto Appleovih iPhonea su na najnovijem izdanju iOS-a 13, piše CNET.