NOVA STUDIJA

Znanost je dokazala - nema veze između mobitela i raka mozga!

07.05.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Već jako dugo vremena mobiteli se na ovaj ili onaj način dovode u vezu s rakom mozga. I dok različitog materijala i studija ima na sve strane, analiza podataka iz ukupno 29 godina u Australiji govori da su mobiteli ipak - sigurni

Australske arhive su posebno vrijedne zbog toga što su tamo brižljivo vodili medicinske dokumente o raku na nacionalnoj razini i ostavili ih dostupnima sve do danas. Time su istraživači dobili konzistentne podatke s kojima se moglo raditi na vrlo kvalitetan način. Studija je tako obuhvatila podatke u razdoblju između 1982. godine do 2013. godine, a istraživači su otkrili da veze između korištenja mobitela i pojavnosti raka mozga jednostavno nema.

Korištenje mobitela je u Australiji postalo aktivno 1987. godijne, a danas ih koristi više od 90 posto stanovništva. Zanimljivo je da je samo kod grupe starosne dobi između 70 i 84 godine zabilježeno više slučajeva raka mozga, a u potonjoj je grupi došlo do rasta godinama prije (1982.) nego su mobiteli počeli osvajati Australiju. Istraživači vjeruju da je jedan od razloga za to i poboljšanje medicinske opreme za dijagnostiku.


Ovo istraživanje se tako podacima podudara s ostalim istraživanjima u drugim zemljama (i konsenzusom da neionizirajuće zračenje ne izaziva rak). Ipak - australsko istraživanje je bitno radi kvalitete dostupnih podataka iz nacionalne arhive.

Stoga korisnici mobitela - bez straha po pitanju raka mozga. S druge strane, korištenje mobitela pri šetanju i vožnji nije najpametnija stvar koju se svakodnevno radi.