PROJEKT ATENA

Znate li što znači ova naljepnica na laptopu?

12.08.2019 u 06:49

Bionic
Reading

Laptopi na kojima nađete novu Intelovu naljepnicu trebali bi moći raditi devet sati bez punjenja, brzo se pokrenuti i raditi podjednako brzo kad nisu spojeni na utičnicu

U proizvođaču čipova Intelu pokrenuli su marketinšku kampanju kako bi kupcima olakšali odabir prijenosnog računala koje zadovoljavaju određeni set standarda kad su trajanje baterije i brzina u pitanju.

Laptopi na kojima nađete naljepnicu s natpisom Engineered for mobile performance trebali bi moći raditi devet sati bez punjenja, pokrenuti web preglednik iz načina rada Sleep za manje od dvije sekunde i raditi podjednako brzo kad nisu spojeni na utičnicu.

Za razliku od sličnih proizvođačkih tvrdnji (koje u se nerijetko pokazale neistinitima), oznake koje će računala dobiti u sklopu projekta Atena - kako je marketinški pothvat nazvan - temeljene su na Intelovim standardima i provjeravat će ih Intelovi inženjeri.

Kako bi se moglo naći u odabranom društvu, prijenosno računalo mora moći podržati devet sati rada u stvarnom svakodnevnom okruženju, surfanje webom putem mreža Wi-Fi i zaslon na razini osvjetljenja od 250 nita.

10 SAVJETA

Ovako uništavate svoj laptop, a da to niti ne znate

Pogledaj galeriju

Zasad su u Intelu okupili više od stotinu partnera za projekt Atena. Među njima je, primjerice, Dell s dva-u-jednom modelu XPS 13 koji je prvi dobio ovaj Intelov certifikat.

Čini se kako u Intelu ovim potezom nastoje konkurirati proizvođačima čipova koji koriste ARM-ovu arhitekturu. Iako nisu još podjednako brzi kao njihovi parnjaci koje proizvodi Intel, znatno su štedljiviji i brže se pokreću, piše Verge.