PROBLEMATIČNI LETAČ

Ace Combat: Assault Horizon

27.10.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon nekoliko godina pauze vraća se Ace Combat franšiza, atraktivnija nego ikad. Ali i s podosta problema...

Ace Combat franšiza dugotrajnija je nego što smo i sami mislili. Prva tri nastavka pojavila su se na prvom PlayStationu, sljedeća tri na PlayStationu 2. U razdoblju nakon toga dva su Ace Combat naslova izašla na PSP platformi, jedan na Xboxu 360 i jedan na Appleovom iOS-u. Vlasnici PC platforme redovito su ostajali praznih ruku, a tako je i ovaj puta; 'Assault Horizon' uveseljavati će fanove letjenja samo na PlayStation 3 i Xbox 360 konzolama.

 

Ono što će stari fanovi serijala odmah zamijetiti je promjena settinga; Ace Combat je sad smješten na(d) Zemlju i njegova radnja proteže se kroz nekoliko izvrsno modeliranih svjetskih gradova. Prije negoli se za igru zagrije ekipa koja se budi i odlazi spavati s Flight Simulatorom moramo reći da je Assault Horizon čista arkada koja nas je podsjetila na Ubisoftovu H.A.W.X. franšizu. Čak i ako niste fan virtualnog letjenja i ako dosad niste igrali slične igre, vrlo brzo ćete moći pohvatati kontrole i u igri se osjećati kao doma.

 

 

 

Odmah na početku igre shvatiti ćete da priča i nije najbolji dio igre koju pravo recenziramo. Dapače, radi se o vjerojatno najgorem dijelu Horizona. Radnja je smještena u 2015. godinu i na pomolu je nekakvi sukob između NATO-a i – sigurno niste ovo pogodili – Rusije! Zanimljivo, na scenariju je radio Jim DeFelice, inače bestselling autora New York Timesa. 'Time to retire, Jim!'

 

Nažalost, šlampavost scenarije odražava se i na kvaliteti singleplayer kampanje koja će vam vrlo brzo dosaditi. Misije nakon nekog vremena počinju djelovati gotovo identično, a ciljevi su uvijek isti: digni u zrak ovo ili spali ono. I to je to. No, to ipak ne znači da singleplayer ne funkcionira. Funkcionira, ali ako ga zamislite kao jednostavan niz  (često predugih!) misija bez neke prevelike međusobne povezanosti.

 

Što se samoga gameplaya tiče, kao što smo već napomenuli – Assault Horizon je čista arkada. Nakon nekoliko sati vježbe postati ćete pravi maher u 'dogfightanju', dok će upravljanje helikopterima biti piece of cake čak i za one koji su igrali poneku misiju koja se zna pronaći u Call of Duty, Battlefield ili Medal of Honor igrama. I dok upravljanje helikopterima nije ni približno uzbudljivo i dobro odrađeno kao upravljanje avionima, misije s helikopterima itekako su dobrodošle za promjenu dinamike. Da nema helikopterskih misija, malo tko bi završio tu trulu singleplayer kampanju. Žalosno, ali istinito.

 

 

 

No, zato u coopu i multiplayeru igra briljira, što nas nakon isprobanog singleplayera i nije previše iznenadilo. Arkadna mehanika gameplaya većinu vremena funkcionira jako dobro a u multiplayeru više niste prisiljeni trpjeti sporne odluke autora kojima su misije učinili predugima i vrlo sličnima zbog čega dolazi do zamora.

 

S tehničke strane radi se o vrlo dobroj igri. Grafika nije vrh današnje ponude, no dogfightovi na ogromnom televizoru izgledaju, vjerujte nam – impresivno. Oduševljene će sigurno splasnuti u borbama koje se odvijaju u gradovima, bliže tlu. Tada se vidi niskorazlučivost tekstura, no to i nije pretjerana zamjerka jer na taj način rade gotovo svi teamovi koji rade na zračinim simulacijama i arkadama. Zvuk je također na visini zadatka.

 

Da zaključimo, Ace Combat: Assault Horizon vrlo je dobra zračna arkada u kojoj će sigurno guštati fanovi serijala i žanra općenito. Nažalost, vrlo dobar gameplay u singleplayeru je okrnjen predugim, zamornim i repetitivnim misijama, no zato se za pravu akciju prebacite u izvirsni online mod!

 

OCJENA: -4