žarko puhovski

'Afera savjetnici može naštetiti Ramljaku, ali ne i Plenkoviću. Vlada može preživjeti odlazak Martine Dalić'

07.02.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Događanja u Agrokoru ne mogu utjecati na Vladu, već samo na unutarnje odnose članova Plenkovićeva kabineta, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Kaže da afera koja je izbila objavom iznosa naknada koje primaju savjetnici u procesu restrukturiranja posrnulog koncerna neće naštetiti premijeru Andreju Plenkoviću, ali bi mogla imati posljedice po izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka

Odgovarajući na pitanje hoće li afera savjetnici imati posljedica po Antu Ramljaka i Vladu, politički analitičar Žarko Puhovski za N1 televiziju rekao je: 'Vrlo lako po Ramljaka, ali teško za Plenkovića. Plenković je rekao da on ne zna o čemu se radi i da ovisi o stručnjacima, a među kojima je i Ramljak.'

Puhovski kaže da se ovdje radi o 'tipičnoj malograđanskoj reakciji'.

'Tipično populističko ponašanje je da se stvar postavlja zbog 250 tisuća kuna da bi se ogromna količina novca 'zašušurila'. Ramljak se ponaša poput hrvatskih političara, uzme rodbinu iz sela u koju ima povjerenja, a to je primitivno ponašanje, ali i uobičajeno kod nas', smatra Puhovski.

Odgovorio je i na pitanje može li vladajuća većina izdržati eventualan odlazak potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić iz Plenkovićeva tima.

  • +43
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Ova većina može preživjeti sve osim da odu Pupovac i HNS, a oni će je podržavati. Osim ako se ne dogode neke stvari svjetonazorske prirode zbog kojih bi otišao Pupovac, a HNS ako se ne dogovore oko kurikularne reforme', smatra Puhovski.

Govoreći o mogućnosti stvaranja velike koalicije u budućnosti, smatra da će koalicija HDZ-a i SDP-a biti jedina mogućnost ako na idućim izborima Živi zid osvoji 15 posto glasova.

'SDP bi time bio na gubitku, ali on općenito gubi sebe. Za HDZ bi to bio dobar predah da se opet reorganizira ako ne bude išlo', rekao je Puhovski za N1 televiziju.

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović koji će se 12. veljače, na inicijativu hrvatske predsjednice, održati u Zagrebu, Puhovski smatra besmislenim: 'To je besmislen potez, nikakvog razloga nije bilo da ga se zove. To je samo šminka, on će doći, razmijenit će nekoliko riječi, ali ništa se neće postići.'

Komentirao je i Vučićev prijedlog da srpska i hrvatska strana uvedu moratorij na teme iz prošlosti na šest mjeseci.

'Tko to danas može? To se ne može spriječiti i potpuna je besmislica. Od Vučića treba očekivati da se osobno ispriča, on je bio četnik. On se treba ispričati zbog svoje četničke prošlosti', zaključio je politički analitičar Žarko Puhovski.