u jednom danu

Akcija 'Sigurna plovidba': 141 povreda propisa, kazne dosežu 100.000 eura

16.07.2024 u 22:06

Bionic
Reading

U koordiniranoj akciji pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe "Sigurna plovidba 2024.", u području svih lučkih kapetanija, koja je provedena u utorak od 9 do 18 sati, obavljeno je 427 inspekcijskih pregleda, utvrđena 141 povreda propisa i izrečene novčane kazne 97.886,57 eura, a na mjestu počinjenja prekršaja naplaćeno je 30.595,53 eura

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture navodi kako je cilj akcije bio preventivna zaštita svih sudionika u plovidbi morem od pomorskih nesreća, tijekom turističke sezone, kada u hrvatskom teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama plovi znatan broj domaćih i stranih plovila. Aktivnosti akcije bile su, između ostaloga, usmjerene na nadzor brzine plovidbe u nedopuštenom morskom području, iznajmljivanje plovila, nesavjesne plivače i ronioce, kao i ostalih sudionika u pomorskom prometu.

Akciju su provela 122 djelatnika lučkih kapetanija, korištenjem ukupno 24 plovila, pri čemu je s plovilima prijeđeno ukupno 1152 nautičke milje.

Ministarstvo napominje kako su tijekom akcije pojedina plovila sudjelovala i u hitnom medicinskom prijevozu. Naime, plovilo dano na korištenje Ispostavi lučke kapetanije Rab obavilo je medicinski prijevoz, dok su plovilom danim na raspolaganje Lučkoj kapetaniji Šibenik izvedena četiri medicinska prijevoza pacijenata, dodaje Ministarstvo.

Tijekom akcije tragalo se i za kupačem, čiji nestanak je prijavljen u utorak ujutro u 10,34 sati, a nažalost pronašli su beživotno tijelo osobe za kojom se tragalo.