gađali izbjeglički kamp

Akcija u srcu Gaze: Izraelska vojska oslobodila četvero talaca, nastradali i Palestinci

08.06.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Izraelska vojska oslobodila je četiri talaca koje su pripadnici Hamasa oteli s glazbenog festivala Nova tijekom napada 7. listopada prošle godine

Oslobođeni u akciji izraelske vojske su Noa Argamani (25) Almog Meir Jan (21) Andrei Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40), priopćile su Izraelske obrambene snage.

Spašeni su u zajedničkoj "složenoj" dnevnoj operaciji, provedenoj s izraelskom sigurnosnom službom i izraelskom policijom, s dvije odvojene lokacije u Nuseiratu, u središtu Gaze, priopćio je IDF. Oni su u dobrom zdravstvenom stanju i prebačeni su u medicinski centar 'Sheba' Tel-HaShomer na daljnje medicinske preglede, priopćio je IDF.

Argamani, izraelska državljanka kineskog podrijetla, već ranije je viđena na videosnimci kako je s festivala odvedena na motociklu vičući: 'Nemojte me ubiti!' Nova snimka Argamani prikazuje susret s njenim ocem i emitirana je ubrzo nakon vijesti o operaciji spašavanja u subotu.

Kozlov, Rus koji se preselio u Izrael 2022., radio je kao zaštitar na festivalu.

Jan je pokušao pobjeći s festivala. On i prijatelj stigli su do njegovog automobila, ali nisu daleko dogurali prije nego u zaustavljeni. Ziv je također bio dio osiguranja na festivalu i isprva je bio u kontaktu sa svojim sestrama u vrijeme Hamasovog napada.

Izraelska vojska priopćila je u subotu da trenutačno gađa infrastrukturu militanata na području izbjegličkog kampa Nuseirata u Gazi, a ministarstvo zdravstva te enklave izvijestilo je o desecima mrtvih i ozlijeđenih. Neobično je da izraelska vojska izvještava o svojim akcijama dok su takve operacije još u tijeku.

"Izraelske obrambene snage trenutačno gađaju terorističku infrastrukturu u području Nuseirata u središnjem pojasu Gaze", stoji u priopćenju vojske.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da mnoge žrtve, mrtvi i ranjeni, pristižu u bolnicu Al-Aksa, uključujući i djecu. Deseci ozlijeđenih ljudi leže na tlu i liječnički timovi ih pokušavaju spasiti, objavilo je ministarstvo na Facebooku.