analiza isw-a

Ako je ovo točno rat će trajati godinama! 'Putina ne zanima teritorij, već nešto drugo...'

29.06.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Ruske snage trenutno provode ofanzivu duž osi između Časiv Jara i Avdiivke, ali ne koriste sve svoje resurse. Ratni analitičari smatraju da ove taktike odražavaju teoriju pobjede ruskog predsjednika Vladimira Putina, iznijetu ranije ovog mjeseca. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), ruske snage daju prednost postepenom napredovanju kroz dosljedne napade iscrpljivanja, umjesto brzih i značajnih operativnih dobitaka

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu 7. lipnja, Putin je izjavio da brzina nije potrebna, te da ruske snage mogu postepeno 'istisnuti' Ukrajince iz teritorija koje Moskva želi kontrolirati. Putin je pojasnio da postepeni napredak omogućava Rusiji da postigne svoje ciljeve jer sprječava Ukrajinu u provođenju učinkovitih protuofenzivnih taktika.

Spori, postojani, iscrpljujući napadi u smjeru Toretska cilj su ruskih snaga, jer vjeruju da će to blokirati Ukrajinu u prikupljanju ključnih resursa i osoblja te iscrpiti ono što već ima. ISW stručnjaci smatraju da bi ovaj pristup mogao biti važniji od samog zauzimanja teritorija.

Analitičari ISW-a predviđaju da bi ruski pristup sukobu, usmjeren na pobjedu kroz iscrpljivanje ukrajinskih snaga, mogao trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Na forumu ovog mjeseca, Putin je izrazio uvjerenje da će planovi za postepene dobitke biti ostvareni.

ISW analitičari savjetuju zapadne partnerske države da opskrbe ukrajinsku vojsku potrebnim resursima za oslobađanje značajnih dijelova okupirane Ukrajine i osporavanje Putinove strategije postepenog osvajanja. Ukrajina je prevladala neke od opasnih nedostataka zahvaljujući povećanoj podršci partnera, ali tempo isporuke pomoći još uvijek je ograničen, što ide u prilog Putinovoj strategiji.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

ISW stručnjaci upozoravaju da bi kraj zapadne pomoći Ukrajini mogao dovesti do potpunog kolapsa njezine fronte i sveobuhvatne pobjede za Rusiju. Analitičari zaključuju da Ukrajina treba što prije osporiti rusku inicijativu jer ruske snage trenutno ubiru razne koristi od zadržavanja inicijative, uključujući sposobnost provođenja strategije iscrpljivanja.

'Ukrajina bi trebala što prije osporavati rusku inicijativu, jer ruske snage uživaju u raznim prednostima od zadržavanja inicijative, uključujući sposobnost provođenja strategije iscrpljivanja', zaključili su analitičari.

Ruski plan za pobjedu u Ukrajini, kako ga je iznio Putin, temelji se na sporim, postepenim napadima iscrpljivanja, koji bi trebali spriječiti Ukrajinu u prikupljanju potrebnih resursa i iscrpiti njezine trenutne zalihe. Međutim, uspjeh ove strategije uvelike ovisi o kontinuiranoj podršci Zapada Ukrajini.