prvih pola godine

Alarm u Istri bez turističkih minusa: 'Kada Njemačka kihne, mi dobijemo upalu pluća'

13.07.2024 u 19:47

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci Istra je zabilježila minuse u noćenjima i dolascima. Gotovo svaki grad i općina u Istri je u minusu

Rani Uskrs, njemački blagdani i još štošta je utjecalo na turističke minuse.

'Kod nas su brojevi još jako dobri, bilježimo dva posto pada kumulativno u svim noćenjima. S jučerašnjim danom smo bili na 1,7 milijuna noćenja, a danas su destinacije oko 30.500 gostiju, a lanije je bilo 31.200 tisuća gostiju. Jako su male razlike', kazao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga za HRT.

Ipak, priznaje, 'osjećaj je da je nešto manji broj gostiju'.

  • +2
Ljudi potražili osvježenje u moru od nesnosnih vrućina Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Ali brojke e-visitora kažu sasvim suprotno. Nekih dva posto manje u odnosu na lani, a znamo da je lani bila najbolja turistička sezona', kaže i vjeruje da će sljedeći vikendi biti s više dolazak i da će nastavak sezone nadoknaditi rezultate.

Najpoznatija medulinska pješčana plaža napokon - gotovo puna. Srpanj je počeo dobro, lipanj je ovdje podbacio za 14% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 Razloga za ovakvo stanje ima mnogo, rekao je predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

'Njemačka država je u svojim probolemima s recesijom, nezaposlenošću i padom standarda kupovne moći. To se moralo i reflektiralo se sigurno na dolaske u Istru, i žargonu govoreći ako Njemačka kihne mi imamo upalu pluća', rekao je Žgoma. Te probleme nam sada liječe Skandinavci, Poljaci, Česi, Mađari i Slovaci.