GOTOVA JELA

Alarm zbog ultraprerađene hrane: Stižu upozorenja poput onih na cigaretama?

27.06.2024 u 21:12

Bionic
Reading

Na ambalažama ultraprerađene hrane (UPH) trebala bi biti naznačena zdravstvena upozorenja poput onih na duhanskim proizvodima, smatra znanstvenik koji je skovao taj termin. Takva hrana bi, prema njegovu mišljenju, trebala podleći i strožem oporezivanju zbog negativnog utjecaja na zdravlje

Ultraprerađena hrana (UPH) polako istiskuje zdravu prehranu 'u cijelom svijetu', unatoč sve većem broju dokaza o zdravstvenim rizicima povezanih s njezinom konzumacijom, pa bi se trebala prodavati s naznačenim upozorenjima, kazao je nutricionist i profesor na Sveučilištu Sao Paulo Carlos Monteiro, koji je i skovao sintagmu 'ultraprerađena hrana'.

Profesor će u ovom tjednu naglasiti sve veću opasnost koju predstavlja UPH za djecu i odrasle na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Sao Paulu.

'Te namirnice potiču pandemiju pretilosti i drugih kroničnih bolesti povezanih s prehranom, poput dijabetesa', rekao je profesor za The Guardian uoči konferencije.

Oštro upozorenje stiže usred brzog porasta globalne konzumacije UPH-ova poput žitarica, proteinskih pločica, gaziranih pića, gotovih jela i brze hrane.

Tako primjerice u SAD-u i Ujedinjenom kraljevstvu više od polovice konzumirane hrane čini ultraprerađena hrana. Među mladima, siromašnijima i onima iz ugroženih područja UPH čini čak 80 posto prehrane.

Najpodrobniji pregled dosadašnjih istraživanja na ovom polju u veljači je otkrio da je UPH povezan s 32 štetna učinka na zdravlje, uključujući veći rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2, lošeg mentalnog zdravlja i rane smrti.

Prije 15 godina profesor Monteiro i njegovi kolege prvi su upotrijebili izraz UPH, kad su dizajnirali sustav klasifikacije hrane 'Nova'. U tom sustavu klasifikacije nije samo procijenjen nutritivni sadržaj određene namirnice, nego i proces kroz koji ona prolazi prije nego što se konzumira.

Sustav svrstava hranu i piće u četiri skupine – minimalno prerađena hrana, prerađeni prehrambeni sastojci, prerađena hrana i ultraprerađena hrana.

Monteiro kaže da je toliko zabrinut zbog utjecaja UPH-a na zdravlje, da studije i pregledi nisu bili dovoljni da upozore javnost na zdravstvene opasnosti.

'Potrebne su javnozdravstvene kampanje poput onih protiv duhana kako bi se suzbile opasnosti od UPh-a.', rekao je profesor, dodavši kako bi reklamiranje takve hrane trebalo zabraniti ili strogo ograničiti, dok bi na prednjoj strani ambalaže trebala biti upozorenja poput onih na kutijama cigareta.

Profesor će na Međunarodnom kongresu reći i da treba zabraniti prodaju ultraprerađene hrane u školama i zdravstvenim ustanovama te bi je trebalo oštrije oporezivati, a ostvarene prihode koristiti za subvencioniranje svježe hrane.

'I duhan i UPH uzrokuju brojne ozbiljne bolesti i preuranjenu smrt. I jedno i drugo proizvode transnacionalne korporacije koje ogromne profite stječu atraktivnim proizvodima koji izazivaju ovisnost, te ulažu velike količine novca u agresivne marketinške strategije i lobiranje protiv regulacija', istaknuo je profesor.

sve osim nogometa

Učitavanje...