inflacija jenjava

Mađarska ukida ograničenje cijena hrane u maloprodajnim lancima

25.06.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Mađarska će početkom srpnja ukinuti ograničenje cijena skupine osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast zamjetno oslabio, priopćilo je u utorak ministarstvo gospodarstva

Vlada je ograničila cijene hrane koje su u lipnju prošle godine bile poskočile za 29,3 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, najviše u EU.

Maloprodajni lanci s godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,72 milijuna dolara) bili su obavezni nuditi kupcima tjedne popuste na 20 prehrambenih artikala, uključujući meso peradi, mlijeko, sir i kruh, i to u visini najmanje 15 posto u odnosu na najnižu cijenu u prethodnih 30 dana.

U proteklim mjesecima poskupljenje hrane svedeno je na oko jedan posto, a u svibnju cijene su pale u odnosu na prethodni mjesec, napominje ministarstvo u priopćenju.

Vlada će zato od 1. srpnja ukinuti ograničenja, dodaju.

“Zahvaljujući zauzdavanju inflacije realne plaće u Mađarskoj rastu od rujna prošle godine, odnosno primanja obitelji vrijede više", kažu, dodajući da je mjera potaknula potrošnju.

Godišnja stopa inflacije mjerene HICP-om iznosila je u svibnju 3,9 posto, izračunao je Eurostat, a cijene hrane bile su niže za 2,3 posto nego u prošlogodišnjem svibnju i smanjene su peti mjesec zaredom.

sve osim nogometa

Učitavanje...