ELEKTROMAGNETSKI TOP

Američka mornarica testira futurističko 'oružje budućnosti'

08.04.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Američka ratna mornarica u fazi je priprema za prvo pomorsko testiranje futurističkog jeftinog oružja koje ispaljuje projektile od 10 kilograma sedam puta većom brzinom od brzine zvuka koristeći energiju elektromagnetskog polja. Vojni stručnjaci to oružje opisuju kao 'tehnologiju iz Ratova zvijezda', javlja NBC

Zapovjednik Odjela za istraživanje Američke ratne mornarice, kontraadmiral Matthew Klunder, je na nedavnom okruglom stolu ustvrdio je da je elektromagnetski pružni top već prošao opširna testiranja na tlu, te će sada biti montiran na ultrabrzi futuristički vojni brod USNS Millinocket. Pomorska testiranja novog elektromagnetskog oružja krenut će 2016. Godine, ustvrdio je Klunder.

'To je sada stvarnost, a ne znanstvena fantastika. Oružje je stvarno i ispravno puca, možete ga vidjeti svojim očima', dodao je Klunder.

'Pomoći će nam s protuzračnom obranom, pomoći će nam u obrani od krstarećih projektila, pomoći će nam u obrani protiv balističkih projektila. Pazite, pričamo o oružju koje ispaljuje projektile po jedan posto cijene postojećih raketnih sustava', ustvrdio je kontraadmiral Klunder.

Futurističko oružje ratne mornarice SAD-a nazivaju 'elektromagnetskim pružnim topom' jer koristi energiju elektromagnetskog polja kako bi lansiralo projektil smješten na tračnice koje provode struju. Električni pulsevi visokih energija generiraju magnetsko polje kako bi se ispalio projektil ogromnom brzinom i to uz vrlo malo povratnog trzaja.