napad na izrael

Amerikanci digli optužnicu protiv šefova Hamasa, evo što im stavljaju na teret

04.09.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su kaznene prijave protiv vodećih ljudi Hamasa zbog uloge u planiranju, podršci i izvršenju smrtonosnog napada 7. listopada 2023. u južnom Izraelu

Optužbe protiv Jahje Sinvara, vođe militantne skupine, i najmanje pet drugih osoba terete ih za organiziranje napada 7. listopada, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, uključujući više od 40 Amerikanaca.

Pokrenulo je to izraelski napad na Gazu, u kojem je ubijeno više od 40.800 Palestinaca, a velik dio teritorija je razoren. 'Kao što je navedeno u našoj tužbi, ti optuženici - naoružani oružjem, političkom potporom i financiranjem vlade Irana te podrškom Hezbolaha - predvodili su Hamasove napore da unište Državu Izrael i ubiju civile u tom cilju', izjavio je američki državni tužitelj Merrick Garland.

Optužnica sadrži imena šestorice optuženika, od kojih su trojica preminula. Živi su Sinvar, za kojeg se vjeruje da se skriva u Gazi; Kaled Mešal, koji se nalazi u Dohi i vodi ured dijaspore skupine; te Ali Baraka, visoki dužnosnik Hamasa sa sjedištem u Libanonu. Preminuli optuženici su bivši vođa Hamasa Ismail Hanijeh, za kojeg skupina tvrdi da je ubijen u srpnju u Teheranu; vođa vojnog krila Mohamed Deif, kojeg je, prema tvrdnjama Izraela, ubila izraelska vojska u zračnom napadu u srpnju; te Marvan Isa, zamjenik vojnog zapovjednika, kojeg je Izrael ubio u ožujku.

Iran je okrivio Izrael za Hanijehovu smrt, iako izraelski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost za to. Američki tužitelji podigli su optužbe protiv šestorice muškaraca u veljači, ali su optužnicu zadržali u tajnosti u nadi da će uspjeti uhvatiti Hanijeha, prema izjavama dužnosnika ministarstva pravosuđa.

Opširnu objavu američkog ministarstva pravosuđa možete pročitati ovdje.