'ispali i zaboravi'

Amerikanci šalju Ukrajincima klizne bombe za F-16, evo čemu će poslužiti

06.10.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Sjedinjene Države odobrile su ovih dana Ukrajini prijenos precizno navođenih kliznih bombi tipa AGM-154 koje mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 130 kilometara. Bombama koje proizvodi američki Raytheon bit će naoružani ukrajinski višenamjenski lovci F-16 koje su Kijevu ranije donirale Danska i Nizozemska, a tportal donosi više o oružju srednjeg dometa dizajnirano za napade na branjene ciljeve izvan dometa standardne protuzračne obrane, čime se povećava sposobnost preživljavanja aviona i minimiziraju vlastiti gubici

U okviru novog američkog paketa vojne pomoći vrijednog 7,9 milijardi dolara, Ukrajina će po prvi put dobiti precizno navođene bombe AGM-154, objavila je na svojim stranicama Bijela kuća. Novo oružje se prenosi u okviru programa kojim u skladu sa svojim ovlastima izravno upravlja američki predsjednik Joe Biden.

Prema navodima Washingtona, riječ je o programu koji osigurava isporuku naoružanja u vrlo kratkom roku. Važno je naglasiti da je AGM-154 dio standardnog streljiva višenamjenskih aviona F-16 prebačenih u Ukrajinu, a koji su modernizirani u okviru programa MLU M5. Riječ je o promjenama na hardveru 'šesnaestica', prvenstveno povezanih s poboljšanjem njihovih sposobnosti samozaštite, ali i ažuriranjem programa koji omogućuje tom tipu aviona rukovanje s više pametnih oružja na krilnim nosačima.

  • +4
Američke klizne bombe Izvor: Profimedia / Autor: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Oružje 'ispali i zaboravi'

Sukladno tome, Ukrajinci će moći koristiti klizne bombe AGM-154 bez dodatnih modernizacija i ažuriranja. Inače, program MLU M5 predviđa i integraciju laserski vođenih bombi tipa EGBU-12, naprednijeg sustava zajedničkog planiranja misija, poboljšane GPS/INS navigacije i sustava za poboljšanje interoperabilnosti između različitih tipova zrakoplova, kao i ugradnju kvalitetnijih VHF radija za kontakte sa zapovjedništvom koje rukovodi borbenom misijom. Bomba AGM-154 je namijenjena za upotrebu protiv tzv. mekih ciljeva kao što su zrakoplovi na stajankama, kamionom, oklopni transporteri i lansirne rampe projektila zemlja-zrak (SAM). Bomba prije lansiranja dobiva odredište kroz unaprijed određenu putnu točku ili točku određenu kroz ciljnu jedinicu.

Bomba klizi do konačnog odredišta koristeći dva krila koja prema potrebi iskaču radi dobivanja dodatnog uzgona, nakon čega baca podstreljivo na metu u linearnoj putanji. Radi se o oružju tipa 'ispali i zaboravi' koje koristi usko spojeni GPS/INC za navigaciju i sposobno je podjednako za operacije danju i noću, kao i u nepovoljnim vremenskim uvjetima. AGM-154 je dužine 410 centimetara i teži oko 450 kilograma, a može se lansirati s različitih visina leta.

Otporne na smetnje

Pri nižem letu domet bombe iznosi 22 kilometara, dok lansirana s veće visine od nekih 8 kilometara doseže mete udaljene do 130 kilometara. Bombi pak u klizanju, odnosno jedrenju do mete pomažu izbaciva krila i aerodinamičke površine za podešavanje i povećanje dometa. Bojna glava slična sustavima kakve su donirali Francuzi i Britanci AGM-154 je proizvedena u nekoliko modifikacija koje se razlikuju po bojnoj glavi. Inačica AGM-154A, koja je isporučena samo Zračnim snagama SAD-a, opremljena je kazetnom bojnom glavom za 145 visokoeksplozivnih fragmentacijskih podstreljiva BLU-97/B težine 1,5 kilograma svaka.

Druga varijanta je mornarička AGM-154C, koja je opremljena bojnom glavom BROACH teškom 225 kilograma, identičnoj onoj korištenoj na francusko/britanskom krstarećem projektilu SCALP EG/Storm Shadow. Višenamjenski borbeni avioni F-16 koji su donirani Ukrajini mogu nositi do četiri AGM-154 na svojim krilnim nosačima, a te se bombe pripremaju i programiraju nekoliko minuta prije polijetanja.

Prema nekim procjenama, Ukrajinci će AGM-154 koristiti za uništavanje branjenih objekata zbog korištenja punjenja koje probija utvrde radi naknadne eksplozije u središtu mete. Valja reći kako su Amerikanci spremni Ukrajincima donirati i dodatne bombe malog promjera GBU-39/B, kakve F-16 također može nositi u borbenim misijama. Radi se o lakoj visokopreciznoj bombi težine 130 kilograma, promjera 19 centimetara i duljine 1,8 metara. Maksimalni domet iznosi 110 kilometara, pod uvjetom da se ispušta s velike visine.

Kao i kod AGM-154, krila GBU-39/B oslobađaju se u letu, značajno povećavajući njen domet. Prilikom poniranja na metu s velike visine, vrh od volframa može probiti betonska skloništa, dok sustav paljbe omogućuje odabir zračnog udara prije pada i odgođenog udara nakon probijanja mete. Točnost pogotka se postiže uz pomoć ugrađenog kontrolnog sustava s inercijskim sustavom i GPS-om. Prema vojnim analitičarima, bombe malog promjera pokazale su se otpornima na smetnje ruskih sustava za elektroničko ratovanje. Njihove male dimenzije također otežavaju otkrivanje i presretanje ruskim sustavima protuzračne obrane.