novo izvješće

Amnesty International: U Europi se sustavno napada pravo okupljanja

09.07.2024 u 08:45

Bionic
Reading

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je na "ograničenja i sustavne napade" na slobodu okupljanja u mnogim europskim zemljama, u novom izvješću objavljenom u utorak

Pod naslovom "Stanje prava na prosvjed u 21 zemlji u Europi", izvješće otkriva "obrazac represivnih zakona na cijelom kontinentu, upotrebe nepotrebne ili pretjerane sile, proizvoljnih uhićenja i kaznenih progona", kao i "neopravdanih ili diskriminirajućih ograničenja“.

Osim toga, zabilježena je sve veća upotreba "invazivne tehnologije nadzora", za koju Amnesty kaže da vodi "sustavnom ukidanju prava na prosvjed".

Julia Duchrow, glavna tajnica Amnesty Internationala u Njemačkoj, ocijenila je da istraživanje daje "duboko uznemirujuću sliku napada na slobodu okupljanja diljem Europe".

Izvješće navodi da je bilo brojnih primjera prekomjerne ili nepotrebne upotrebe sile koju je primijenila policija na prosvjedima između 2020. i rujna 2023., uključujući pojedine slučajeve koji su bili jednaki mučenju.

Istraživanje je također otkrilo "slučajeve nekažnjenosti policije ili nedostatka odgovornosti" u najmanje 13 od 21 zemlje obuhvaćene istraživanjem, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju, Švicarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Tursku.

Organizacija je kritizirala i trend osude prosvjeda i sve češće prikazivanje mirnog građanskog neposluha kao prijetnje javnoj sigurnosti i redu.

Na primjer, vlasti u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Turskoj označile su klimatske aktiviste kao "eko-teroriste" ili "kriminalce", kažu iz Amnesty Internationala.

Istodobno su te prosvjednike "također ciljali korištenjem odredbi vezanih uz terorizam i zakona koji se odnose na borbu protiv organiziranog kriminala i zaštitu nacionalne sigurnosti", objašnjavaju.

Amnesty je također kritizirao preventivne odredbe u Njemačkoj, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. To je omogućilo da se ljudima zabrani pristup "određenim mjestima ili budućim aktivnostima", a u nekim slučajevima čak i pritvaranje, "kako bi ih se spriječilo da sudjeluju u građanskom neposluhu".

Za potrebe izvješća, Amnesty je proveo istraživanje u Austriji, Belgiji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Srbiji, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.