ENERGETSKA KRIZA

Anušić: Vladin paket mjera nadogradili smo vlastitim mjerama

10.09.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je u subotu kako je Vladin paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata Županija nadogradila vlastitim mjerama, čime će pokušati omogućiti lakše funkcioniranje gospodarstva i života ljudi.

Anušić je na konferenciji za novinare Vladine mjere ocijenio kvalitetnim, o čemu svjedoče pozitivni komentari brojnih udruga, poput Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, koji smatraju da paket mjera pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost.

Vladin paket mjera vrijedan je 21 milijardi kuna, što su ozbiljna sredstva za potporu gospodarstvu i kućanstvima, kaže Anušić, jer proračun Županije iznosi 1,9 milijardi kuna.

Među županijskim mjerama za pomoć poduzetnicima, Anušić je naveo beskamatne kredite za poduzetnike, s kreditnim potencijalom od 90 milijuna kuna, poticanje poduzetništva, za što je osigurano 7,5 milijuna kuna te izgradnju Gospodarskog centra i novog sajamskog prostora u Osijeku.

Za potpore poljoprivrednicima u županijskom proračunu izdvaja se 3,3 milijuna kuna, a za izgradnju sustava navodnjavanja osigurano je 58 milijuna kuna, rekao je Anušić dodavši kako se otvorenje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće očekuje u listopadu.

Za stipendije učenika i studenata, projekt besplatnog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola i sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata Županija je ukupno osigurala 18,2 milijuna kuna.

Dodatnih 4,3 milijuna kuna Županija izdvaja za potpore socijalno ugroženim osobama i obiteljima novorođene djece te za skrb za osobe s invaliditetom.

Osječko-baranjska županija će, sukladno potrebama, u okviru svojih ovlasti i financijskih sredstava pripremiti i provesti dodatne mjere, kako bi dala doprinos u izazovima koji su pred nama, poručio je Anušić.