jeste li je skinuli?

Aplikacija 'Stop Covid-19' odsad radi i izvan granica Hrvatske, zaraženi ministar Beroš putem Facebooka pozvao građane da je koriste

19.11.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU-a. To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela

Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU-a, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje 'zaražene ključeve' i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19. Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih mobilnih aplikacija za COVID-19 u Hrvatskoj. Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.

Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje ćemo moći ocijeniti njezinu učinkovitost. Svaka uspješna notifikacija znači potencijalno spašen život. Stopa preuzimanja u EU trenutačno je od jedan do 38 posto stanovništva, ovisno o državi članici. No čak i pri niskoj upotrebi moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15 posto može imati značajan utjecaj na širenje i smrtnost. Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na test.

Upravo po uputi Ministarstva zdravstva aktualni ministar Vili Beroš obavijestio je aplikacijom svoje kontakte da je zaražen te je ujedno pozvao sve građane da je instaliraju.

  • +2
Ministar zdravstva Vili Beroš u posjetu Općoj bolnici Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL