SITUACIJA JE NAPETA

Austrijanci o Agrokoru: 'Lošim vijestima nema kraja'

03.04.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Financijski problemi Agrokora interesantni su i medijima u Austriji, o čemu svjedoči članak u Die Presse u kojem se ističe da ovaj koncern duguje dvije milijarde eura tvrtkama koje su dobavljači Agrokorova lanca trgovina

'Situacija oko prezaduženog hrvatskog proizvođača hrane i trgovačkog lanca Agrokor došla je do usijanja. Dok ruske banke teže rješenju u kojem bi one kontrolirale saniranje koncerna, a vlada priprema zakon kojim bi koncernu mogla pomoći, dobavljači postaju sve nestrpljiviji', piše austrijski konzervativni dnevnik Die Presse.

Agrokor po pisanju Die Presse svojim dobavljačima, kojih je šest tisuća, duguje više od dvije milijarde eura te se ističe da je jedan od najvećih dobavljača, distributer Orbico, prvi pokrenuo zadužnicu zbog dugova Agrokora. Uslijedila je lančana reakcija te blokada koncerna, a održavaju se i sastanci s ruskim bankarima. Viceguverner ruske banke VTB Jurij Solovjov je pak zatražio da i vlada supotpiše sporazum banaka i dobavljača, dok se vlada muči s time da tzv. Lex Agrokor bude u skladu s Ustavom.

'Lošim vijestima nema kraja', konstatira Die Presse te spekulira da je sveukupni dug Agrokora još veći od dosad javno poznatih šest milijardi eura. Spominju se i optužbe da je Agrokor falsificirao svoje bilance. Članak završava podsjećanjem da je bonitetna agencija Moody's još jednom snizila kreditni rejting Agrokora.