zasad ništa od sankcija

Bačić o Brkiću: Pričekajmo nalaz DORH-a pa onda možemo o pozicijama. Sve prije toga bilo bi nagađanje

24.04.2019 u 19:32

Bionic
Reading

Iako su se saborski zastupnici danas vratili u klupe, među pitanjima koja su upućena vladi nije bilo nijedno koje je spominjalo ime potpredsjednika Sabora Milijana Brkića

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u razgovoru za RTL kazao je da se jutros čuo s Brkićem i da se ispričao što zbog privatnih obveza ne može doći na Klub zastupnika HDZ-a.

'Nakon toga je već prilikom utvrđivanja dnevnog reda činio je kvorum vladajuće većine. Nije bilo nikakvog problema. Čini mi se da će uskoro i predsjedavati Saborom. Nema nikakvih problema što se tiče rada Milijana Brkića u Saboru', konstatirao je Bačić.

Kaže da ga nije pitao kako je prošlo jučerašnje Predsjedništvo HDZ-a jer je imao sve potrebne informacije.

Upitan zašto on niti itko drugi u HDZ-u ne može konkretno odgovoriti vjeruje li Brkiću, Bačić kaže da je prvo potrebno pričekati rezultate DORH-ovih izvida.

'Ovdje se ne radi o tome vjerujem li mu ja. Jučer je na Predsjedništvu stranke bilo riječi o tome da se sačeka sa završetkom izvida od strane DORH-a, i na kraju možemo razgovarati o bilo čemu. Sve prije toga bilo bi nagađanje. Ne vidim posebne potrebe da u ovom trenutku razmišljam o poziciji Milijana Brkića', poručuje Bačić.

Znači li to da će onda biti riječi o poziciji drugog čovjeka stranke i poziciji potpredsjednika Sabora? 'Očekujem da DORH završi izvide pa tek onda možemo o bilo čemu razgovarati', ponovio je Bačić.

No što ako dođe optužnica? Bačić nije želio odgovoriti hoće li se u tom slučaju propitivati Brkićeva pozicija u stranci i Saboru. 'Ne mogu na to sada odgovoriti?', rekao je.

Za primjer, Božidar Kalmeta je prošle godine nagrađen pozicijom pomoćnika glavnog tajnika. Ne samo da je protiv njega podignuta optužnicu nego je i cijeli postupak u tijeku te se čeka presuda.

'On se više nije kandidirao ni za gradonačelnika Zadra ni za zastupnika Sabora. On i dalje ostaje u stranci. On je predsjednik županijskog odbora zadarske županije, jedne od HDZ-ovih najsupješnijih organizacija. Čini mi se da to nije posebna nagrada nego priznanje toj županiji za sve rezultate koje je dosad postigla na dosadašnjim izborima', objasnio je Bačić.

  • +40
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Upitan znači li to da onda možda ni protiv Brkića neće biti sankcija, čak i u slučaju optužnice, Bačić je ponovio već rečeno: 'Nitko ne zna kako će završiti istraga pa bih sačekao da čujemo što će reći DORH. Onda možemo govoriti o pozicijama.'

Dotaknuo se i današnjeg saborskog aktualca rekavši da je bio upravo onakav kakav je i očekivao.

'Ja sam rekao još jutros da očekujem jedno uobičajeno aktualno prijepodne, gdje će oporba doskočicama, igrokazima i doskočicama pokušati privući pozornost na sebe   u ovoj predizbornoj kampanji, ali mislim da nisu uspjeli u onom što su planirali. I premijer i ministri su argumentiranim odgovorima potpuno razobličili takvu politikansku ulogu oporbe u Saboru. Pokazala se jasno distinkcija između onih koji znaju i onih koji pokušavaju, ali u tome ne uspijevaju', zaključio je Bačić.