Superbrz, polusirov, slatkokisel, hranjiv i hladan - desert za dnevne pasje vrućine i tople večeri. Sretno vam duuugo toplo/vruće ljeto kojega je danas prvi dan :)
Napisah polusirov, jer sam topila maslac i miješala ga s (iz)mljevenim keksima i u mladi kozji sir dodala pekmez od malina. Ako hoćete supersirovi, a isti recept onda s keksima pomiješajte malo sirupa od agave ili med, a umjesto pekmeza od malina izgnječite svježe maline i umiješajte u sir. Tako ćete dobiti supersirovi superhranjivi desertić!
Istog možete ukrasiti i listićima svježe metvice i sve skupa preliti medom, a ne šlagom, kao što učinih - ja.
Roko Bahat je poznanik, vrhunski fotograf i sin uzgajivača američkih borovnica! Zato spominjem Bahatove borovnice. Njegova ih obitelj uzgaja na plantaži 30 km udaljenoj od Zagreba, u mjestu Dvoranci, općina Pisarovina i dostavlja svim ljubiteljima istih ravno pred vrata od stana
Chekirajte link i pročitajte koju riječ o ovim sočnim i ukusnim mega borovnicama i nemojte imati predrasuda prema njima samo zato što su američke ;)
Nakon što mi ih je Roko dostavio pred vrata od stana umutila sam brzinski desert samo kako bi ih isprobala u nečemu. I moram priznati da su izvrsne i umjereno slatkokisele i osvježavajuće u toj i takvoj, brzinskoj kombinaciji.
Isprobajte tu kombinaciju, neće vas razočarati!
za 4 desertne čaše
250 g mladog kozjeg sira
150 g mljevenih, integralnih keksića
150 ml slatkog vrhnja
1/2 šalice naribane limunove korice
2, 3 žlice rastopljenog maslaca ili meda
2, 3 žlice pekmeza od malina ili 1/2 šalice gnječenih svježih malina
250 g borovnica
malo šlaga ili meda/agavinog sirupa
Sameljite integralne keksiće u blenderu ili štapnim mikserom
Rastopite maslac i pomiješajte s kesima (ili ih umiješajte s medom/agavinim sirupom)
Stavite po žlicu smjese na dno svake čaše i smjestite u hladnjak.
U međuvremenu pomiješajte mladi kozji sir s pekmezom ili pireom od malina.
Ubacite slatko vrhnje, limunovu koricu i šaku borovnica. Dobro promiješajte
Izvadite tijesto iz hladnjaka, napunite čaše smjesom sira s pekmezom/pireom od malina i borovnicama i ukrasite ostatkom borovnica.
Prelijte ohlađenim šlagom (koji se na ovoj vrućini topi brzinom svjetlosti!) ili agavinim sirupom i stavite u hladnjak. Servirajte hladno i guštajte!