Devastacija netaknute delte

Balkanski dragulj u opasnosti: Omraženi Jared Kushner ima strašne planove

03.05.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Više milijardi dolara vrijedan plan izgradnje luksuznih odmarališta ugrožava prirodno obalno područje. 'Ovaj dragulj je u opasnosti da bude zauvijek izgubljen', upozorila je globalna nevladina organizacija Birdlife International

Ogromno područje netaknute zemlje poznato po svojoj nevjerojatnoj bioraznolikosti — 'oaza prirode', kako ju je nazvao Inside Climate News — nalazi se pod prijetnjom devastacije radi razvoja u turističku destinaciju, piše Yahoo!news.

Što se događa?

Albanska rijeka Vjosë ulijeva se u deltu od 59.000 hektara s lagunom od 10.000 hektara. Uglavnom je bila netaknuta i smatra se najvećom riječnom deltom na Mediteranu. Prema Inside Climate Newsu, to bi se moglo promijeniti zahvaljujući albanskoj vladi i stranim investitorima, uključujući bivšeg višeg savjetnika Bijele kuće Jareda Kushnera.

Albanska vlada utire put razvoju područja izgradnjom međunarodne zračne luke u blizini lagune. Ona je samo prvi korak u cilju europske zemlje da to područje pretvori u Albansku rivijeru, obrubljenu odmaralištima s pet zvjezdica, piše Inside Climate News.

Kushnerova tvrtka Affinity Partners jedna je od grupacija koje su puno uložile u tom području. Njegov investicijski fond iznosi 3,1 milijardu dolara, od čega velik dio dolazi iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. Kushner je navodno usredotočen na nenaseljeni otok Sazan i poluotok Zvërnec, nadajući se da će sagraditi nekoliko odmarališta s do 10.000 hotelskih soba i vila.

Zašto su ovi planovi zabrinjavajući?

'Ovaj razvoj događaja vrlo je alarmantan i jako smo zabrinuti zbog gubitka posljednjih prirodnih obalnih područja u Sredozemlju', rekla je Annette Spangenberg, voditeljica očuvanja ekološke nevladine organizacije EuroNatur, za Inside Climate News.

Turistički razvoj uništit će tisuće hektara prirodnog zemljišta, uništavajući bogatu bioraznolikost tog područja, izvijestila je novinska kuća. Laguna Nartë također je glavna migracijska stanica između Europe i Afrike za ptice. To je važno mjesto za razmnožavanje i hranilište za ptice kao što su dalmatinski pelikani, plamenci i žličarke.

Što se poduzima da bi se zaštitila delta rijeke Vjosë?

Vjosë, koja se ulijeva u deltu, jedna je od posljednjih rijeka bez brane u Europi izvan Rusije, a teče slobodno oko 270 milja.

'Kao rijeka bez brane, opstala je uvelike zahvaljujući međunarodnim aktivistima koji su u proteklom desetljeću uspješno spriječili albansku vladu da izgradi velike hidroelektrane u njezinom gornjem toku', napisao je novinar Yale Environmenta 360, Fred Pearce, u članku za Inside Climate News.

Međunarodni pritisak potaknuo je albansku vladu da obustavi bilo kakav razvoj u novostvorenom Nacionalnom parku divlje rijeke Vjosë, a koji se ponekad naziva i Vjosa. Međutim zaštita pokriva samo rijeku, a ne i deltu.

Prema Inside Climate Newsu, otok Sazan i poluotok Zvërnec — gdje se Kushnerova tvrtka želi razvijati — zaštićena su područja, ali je albanski parlament nedavno promijenio zakon da bi nadjačao postojeće zakone o zaštiti.

EuroNatur i Zaštita i očuvanje prirodnog okoliša (PPNEA) u Albaniji dvije su skupine za očuvanje koje se bore za zaštitu delte i tuže vladu zbog tog pitanja.

'Predsjednik (bivši vojni načelnik Bajram Begaj) je ratificirao zakon samo tri dana nakon što su Kushnerovi planovi postali javni', rekao je PPNEA-in koordinator za očuvanje pelikana Zydjon Vorpsi. 'Ne sumnjamo da su to dvoje povezani.'