LJULJA SE KOALICIJA

Bandić u problemima: Propada mu plan za otpad, HDZ otkazao poslušnost!

26.04.2018 u 11:50

Bionic
Reading

'HDZ će, kada se bude glasalo o Planu gospodarenja otpadom (PGO) u Zagrebu, biti suzdržan', kazao je novinarima Andrija Mikulić, šef zagrebačkog ogranka stranke, ali i predsjednik Skupštine grada Zagreba. S obzirom na to da se Planu usprotivio i drugi koalicijski partner Milana Bandića, Neovisni za Hrvatsku, koji su najavili da će glasati protiv PGO-a, jasno je da on neće proći

Podsjetimo, Bandića su uoči Skupštine dočekali prosvjednici tražeći da povuče PGO, a isto je od njega zatražio i SDP. Međutim gradonačelnik se tome usprotivio i ostavio točku na dnevnom redu. Kada se glasalo o SDP-ovu prijedlogu, 26 zastupnika bilo je protiv, a 20 za, pa je PGO ostao na dnevnom redu.

Upitan zašto HDZ nije glasao za SDP-ov prijedlog, Mikulić je kazao kako je na taj način Bandiću dao još jednu šansu da povuče PGO uoči dolaska same točke na dnevni red.

'PGO se donosi za šest godina. Komunikacija s građanima nije bila dobra, a prijedlog PGO-a nije onakav kakav bi trebao biti, nije dobro predstavljen na terenu i treba ga doraditi. Ako ne povuče prijedlog, gradonačelnik ga u naredna tri mjeseca ne može više predložiti', kazao je Mikulić, dodavši da je on kojim slučajem predlagatelj, povukao bi ga kada bi vidio da neće proći.

Plan, osim Bandićevih partnera, neće podržati ni opozicija.

  • +11
Prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'U životu je jednostavno kad imate jasan stav. Nećemo podržati PGO. Dobili smo materijale koji su napisani kao turistički prospekt. Od 2001., kada je grad ostao bez lokacije za odlaganje otpada, do danas nije našao novu.

Na odborima smo čuli da je gubitak u proračunu na kraju 2017. bio 385 milijuna kuna, a mi sada izdvajamo 110 milijuna kuna za Imunološki zavod, što je samo početak. Gradonačelnik se ponaša kao vlasnik tvrtke, a s druge strane čišćenjima slivnika grad se ne bavi, nego to daje u koncesiju. Možda će nakon ovog odlučiti pomoći Borovu i nekim drugim tvrtkama', kazala je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

  • +4
Sjednica Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Tomislav Tomašević u ime zastupnika Lijevog bloka podsjetio je da je zatvaranje Jakuševca prolongirano tri puta i da je svaki put prekršeno.

'Plan predviđa da može raditi još 10 godina i zato ga nećemo podržati', zaključio je Tomašević.