propala inicijativa sdp-a

Bauk pitao HDZ i Vladu je li poklič 'Za dom spremni' zakonit

10.03.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Zastupnici SDP-a danas su predložili Zaključak kojim bi Sabor naložio Ministarstvu uprave da u roku od 30 dana riješi žalbu Udruge dragovoljaca HOS-a iz Varaždina koja traži pravo na korištenje pokliča 'Za dom spremni'

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji u siječnju prošle godine odbio je zahtjev Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Varaždina za registracijom statuta zbog spornog pozdrava u grbu. Udruga se na takvu odluku žalila Ministarstvu uprave.

Zaključak SDP-a kojim bi Sabor naložio Ministarstvu uprave da žalbu riješi u roku od 30 dana nije prošao jer je danas većina saborskih zastupnika glasala protiv prijedloga SDP-a.

U ime kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ja napomenuo kako takvim zaključkom Sabor ne bi Ministarstvu uprave naložio na koji način treba riješiti žalbu, nego samo obvezao da žalbu riješi u tom roku.

'Zanima nas koji je stav Vlade i resornog Ministarstva uprave o sloganu 'Za dom spremni' u statutu te udruge. Je li to zakonito? I žao nam je što Vlada nema stav o tom pitanju', rekao je Bauk.

Uzvratio mu je Branko Bačić koji je, govoreći u ime Kluba zastupnika HDZ-a, rekao da Ministarstvu uprave takvo što Sabor ne može naložiti.

'Nitko pa čak ni Vlada ne može ministru ili Ministarstvu naložiti kako će riješiti žalbu u upravnom sporu. I zbog toga nismo podržali predloženi zaključak. Mi smo danas glasali protiv jer bi takav zaključak predstavljao narušavanje trodiobe vlasti i bio bi protuustavan', rekao je Bačić.