sajam u ivaniću

Berba buča u Ivaniću u punom jeku: Sve spremno za 20. Bučijadu

30.08.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Ivanićgradska Bučijada najveći je gospodarski sajam buča, bučinog ulja i proizvoda od buče u Hrvatskoj. Ove godine slavi svoju 20. obljetnicu, a održat će se 5. i 6. listopada 2024. godine.

Dan polja uljne tikve održan je danas, 30. kolovoza 2024. godine na OPG-u Bakran RWA Hrvatska u suradnji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Grada Ivanić-Grada i RWA Hrvatska. Za mjesec dana započinje najveća kontinentalna manifestacija posvećena kraljici jeseni – jubilarna 20. Bučijada.

U cilju popularizacije i povećanja proizvodnje uljnih tikvi i bučinog ulja na prostoru kontinentalne Hrvatske, na poljima OPG-a Bakran zasađeno je sedam različitih sorti uljnih tikvi u suradnji RWA Hrvatska, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada. Svrha sadnje bila je pronalaženje najoptimalnije sorte za uzgoj uljnih tikvi s košticama koje daju najviše ulja.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš za ovogodišnju Bučijadu ima samo riječi hvale govoreći kako će ova Bučijada biti 'veća i jača nego sve do sada'. Leš se zahvalio svim poljoprivrednicima 'na trudu i radu koji godinama ulažu u uzgoj i proizvodnju bučinog ulja te svim ljudima koji ih vjerno prate'.

Važnost Bučijade

Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve. Različite sorte mogu se razlikovati po prinosu, otpornosti na bolesti, vremenskim uvjetima, te kvaliteti ulja koje se dobiva iz njihovih sjemenki.

  • +14
Dan polja uljne tikve Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Waves komunikacije d.o.o.

Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora tvrdi kako je Ivanić Grad 'uspješan po brendiranju i podržavanju lokalnih proizvođača' unatoč tome što nije 'najveći u Hrvatskoj po uzgoju uljnih tikvi'.

Petir kaže kako ova manifestacija pomaže i koristi svima, a u cilju im 'je zadržati ljude na selu, povećati poljoprivrednu proizvodnju, i to onu bez GMO-a, i od proizvoda raditi dodanu vrijednost'.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, svojimje riječima potaknuo uzgajivače da nastave dalje bez obzira na poteškoće, a za Ivanić Grad kaže da 'iako nam proizvodnja uljnih tikvi na razini cijele Hrvatske pada, u Ivanić-Gradu je sa 20 ha u porastu'.

A zašto potrošači vole hrvatsko bučino ulje pripisuje izvrsnoj kvaliteti. 'Kvaliteta ulja često je okrunjena zlatima na natjecanjima, što potrošačima daje dodatan poticaj za kupovinu hrvatskog proizvoda', naglasio je Kraljičković.

U Europi Austrija vodi po uzgoju

U Europi se uljna tikva uzgaja na 55.000 ha, od čega najviše u Austriji. U zadnjih nekoliko godina povećan je prinos zahvaljujući novim hibridima, ali i uvjetima uzgoja.

Andrej Romanić, član uprave Patent CO Hrvatska d.o.o. istaknuo je kako se nada da će poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj rasti, kao i broj poljoprivrednika, jer nam je to budućnost.

Igor Ribarić, voditelj programa sjemena RWA Hrvatska zahvalio se na zajedničkoj suradnji na ovom hvalevrijednom projektu. 'Konstantno ulažemo u hrvatsku poljoprivredu i želimo pokazati naše inovacije. Na poljoprivredu najviše utječu vremenske prilike, pa naši hibridi nude opciju otpornu na stresne uvjete dok su s druge strane prilagođeni podneblju samog uzgoja'.

'Spremni smo za ovogodišnju Bučijadu!'

Uljne tikve (buče golice) uzgajaju se već dugi niz godina u Hrvatskoj, jer su izrazito pogodne za uzgoj u našoj klimi, te nisu zahtjevne i uspijevaju na gotovo svakom tlu. Na poljima OPG-a Bakran u svibnju je posađeno 7 sorti uljnih tikvi: GL Rustikal, GL Rudolf, GL Inka, GL Atomic, GL Leopold, Gleisdorfer i GL Ruperch.

Sada, na kraju kolovoza, kreće berba te sušenje koštica od kojih na kraju nastaje bučino ulje i ostali proizvodi poput namaza ili sušenih slanih koštica. Prehrambeno-tehnološki fakultet napravit će analizu kvalitete ulja od svake sorte, koja će biti predstavljena na stručnom skupu u sklopu Bučijade.

OPG Bakran bavi se uzgojem uljnih tikvi dugi niz godina. Čedomir i Milica Bakran, sada umirovljenici, sami se brinu o svojoj proizvodnji. Imaju bučino ulje (100 postotno hladno prešano, 100 postotno toplo prešano, 70 postotno toplo prešano), namaz od bučinih koštica, pekmez od buče i bučino brašno.

Ivanićgradski brend Buchusha premium bučino ulje ima kakvoću zajamčenu certifikatima HCCAP, Halal i Košer. 'Od oko 40 kg bučinih sjemenki može se dobiti oko 17 litara čistog bučinog ulja, ovisno o kvaliteti samih buča', ističe Bakran.

Bučino ulje je poznato kao proizvod bogat brojnim vitaminima (A, E, C, K, vitamina B grupe, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfora, kalcija, magnezija, kalija), ali i važnim elementima u tragovima (željezo, cink, mangan).