Ivanićgradska Bučijada najveći je gospodarski sajam buča, bučinog ulja i proizvoda od buče u Hrvatskoj. Ove godine slavi svoju 20. obljetnicu, a održat će se 5. i 6. listopada 2024. godine.
Dan polja uljne tikve održan je danas, 30. kolovoza 2024. godine na OPG-u Bakran RWA Hrvatska u suradnji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Grada Ivanić-Grada i RWA Hrvatska. Za mjesec dana započinje najveća kontinentalna manifestacija posvećena kraljici jeseni – jubilarna 20. Bučijada.
U cilju popularizacije i povećanja proizvodnje uljnih tikvi i bučinog ulja na prostoru kontinentalne Hrvatske, na poljima OPG-a Bakran zasađeno je sedam različitih sorti uljnih tikvi u suradnji RWA Hrvatska, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada. Svrha sadnje bila je pronalaženje najoptimalnije sorte za uzgoj uljnih tikvi s košticama koje daju najviše ulja.
Gradonačelnik Javor Bojan Leš za ovogodišnju Bučijadu ima samo riječi hvale govoreći kako će ova Bučijada biti 'veća i jača nego sve do sada'. Leš se zahvalio svim poljoprivrednicima 'na trudu i radu koji godinama ulažu u uzgoj i proizvodnju bučinog ulja te svim ljudima koji ih vjerno prate'.
Važnost Bučijade
Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve. Različite sorte mogu se razlikovati po prinosu, otpornosti na bolesti, vremenskim uvjetima, te kvaliteti ulja koje se dobiva iz njihovih sjemenki.
Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora tvrdi kako je Ivanić Grad 'uspješan po brendiranju i podržavanju lokalnih proizvođača' unatoč tome što nije 'najveći u Hrvatskoj po uzgoju uljnih tikvi'.
Petir kaže kako ova manifestacija pomaže i koristi svima, a u cilju im 'je zadržati ljude na selu, povećati poljoprivrednu proizvodnju, i to onu bez GMO-a, i od proizvoda raditi dodanu vrijednost'.
Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, svojimje riječima potaknuo uzgajivače da nastave dalje bez obzira na poteškoće, a za Ivanić Grad kaže da 'iako nam proizvodnja uljnih tikvi na razini cijele Hrvatske pada, u Ivanić-Gradu je sa 20 ha u porastu'.
A zašto potrošači vole hrvatsko bučino ulje pripisuje izvrsnoj kvaliteti. 'Kvaliteta ulja često je okrunjena zlatima na natjecanjima, što potrošačima daje dodatan poticaj za kupovinu hrvatskog proizvoda', naglasio je Kraljičković.
U Europi Austrija vodi po uzgoju
U Europi se uljna tikva uzgaja na 55.000 ha, od čega najviše u Austriji. U zadnjih nekoliko godina povećan je prinos zahvaljujući novim hibridima, ali i uvjetima uzgoja.
Andrej Romanić, član uprave Patent CO Hrvatska d.o.o. istaknuo je kako se nada da će poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj rasti, kao i broj poljoprivrednika, jer nam je to budućnost.
Igor Ribarić, voditelj programa sjemena RWA Hrvatska zahvalio se na zajedničkoj suradnji na ovom hvalevrijednom projektu. 'Konstantno ulažemo u hrvatsku poljoprivredu i želimo pokazati naše inovacije. Na poljoprivredu najviše utječu vremenske prilike, pa naši hibridi nude opciju otpornu na stresne uvjete dok su s druge strane prilagođeni podneblju samog uzgoja'.
'Spremni smo za ovogodišnju Bučijadu!'
Uljne tikve (buče golice) uzgajaju se već dugi niz godina u Hrvatskoj, jer su izrazito pogodne za uzgoj u našoj klimi, te nisu zahtjevne i uspijevaju na gotovo svakom tlu. Na poljima OPG-a Bakran u svibnju je posađeno 7 sorti uljnih tikvi: GL Rustikal, GL Rudolf, GL Inka, GL Atomic, GL Leopold, Gleisdorfer i GL Ruperch.
Sada, na kraju kolovoza, kreće berba te sušenje koštica od kojih na kraju nastaje bučino ulje i ostali proizvodi poput namaza ili sušenih slanih koštica. Prehrambeno-tehnološki fakultet napravit će analizu kvalitete ulja od svake sorte, koja će biti predstavljena na stručnom skupu u sklopu Bučijade.
OPG Bakran bavi se uzgojem uljnih tikvi dugi niz godina. Čedomir i Milica Bakran, sada umirovljenici, sami se brinu o svojoj proizvodnji. Imaju bučino ulje (100 postotno hladno prešano, 100 postotno toplo prešano, 70 postotno toplo prešano), namaz od bučinih koštica, pekmez od buče i bučino brašno.
Ivanićgradski brend Buchusha premium bučino ulje ima kakvoću zajamčenu certifikatima HCCAP, Halal i Košer. 'Od oko 40 kg bučinih sjemenki može se dobiti oko 17 litara čistog bučinog ulja, ovisno o kvaliteti samih buča', ističe Bakran.
Bučino ulje je poznato kao proizvod bogat brojnim vitaminima (A, E, C, K, vitamina B grupe, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfora, kalcija, magnezija, kalija), ali i važnim elementima u tragovima (željezo, cink, mangan).