PONIŠTENE PRESUDE

Berlusconi je umro, ali suđenje za 'bunga-bunga' mito ide dalje

14.10.2024 u 16:34

Bionic
Reading

Talijanski Vrhovni sud u ponedjeljak je poništio oslobađajuće presude za 24 osobe koje su bile optužene za primanje mita od pokojnog premijera Silvija Berlusconija kako bi lagale u njegovu korist u slučaju maloljetničke prostitucije koji je više od desetljeća pratio tog političara.

Presuda znači da se, iako je Berlusconi prošle godine umro, jedna od najpoznatijih istraga povezana s njegovom ekstravagantnom prošlošću nastavlja.

Sud u Milanu je u veljači 2023. oslobodio Berlusconija i sve ostale optuženike u slučaju uglavnom mladih i maloljetnih ženskih osoba na tzv. bunga-bunga zabavama, navodeći navodne proceduralne propuste tužiteljstva.

Vrhovni sud je odbacio tu presudu te će se optuženi zbog optužbi za primanje mita suočiti s novim suđenjem.

Tužitelji su za Berlusconija tražili šestogodišnju zatvorsku kaznu za plaćanje seksa 17-godišnjoj marokanskoj plesačici Ruby u noćnom klubu.

Optužbe za davanje lažnog iskaza su odbačene zbog zastare.

Pred sud će ponovo morati stati i Karima El Mahroug, "Ruby Kradljivica Srca", koju je Berlusconi svojedobno izvukao iz policijske postaje tvrdeći da je nećakinja tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Skandal oko 'bunga-bunga' zabava pridonio je Berlusconijevu padu s mjesta premijera 2011., što je predstavljalo kraj njegove četvrte vlade.

Na kraju je oslobođen, a žalbeni sud je presudio da, iako je platio tinejdžerici za seks, nije bilo dokaza da je znao da je maloljetna.

Ponovno se našao na optuženičkoj klupi nakon što je optužen za podmićivanje svjedoka.

Prije smrti Berlusconi je priznao da je nekim gošćama "spontano dao" novac kao odšetu za narušeni ugled.