U SRBIJI

Besplatna zdravstvena zaštita za djecu i trudnice

20.06.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović očekuje da će u srpnju biti usvojen novi zakon o pravu na zdravstvenu zaštitu djece do 18 godina, trudnica i rodilja, kojima će na taj način biti omogućena besplatna zdravstvena zaštita, javlja Mondo.rs

'Bez obzira rade li ili ne i je li poslodavac uplatio doprinose, ove kategorije će od trenutka usvajanja zakona imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu i punu zdravstvenu zaštitu', izjavio je Stefanović na konferenciji za novinare u parlamentu, piše srpski portal Mondo.rs

Stefanović je kazao da očekuje podršku svih parlamentarnih stranaka jer su sredstva za to već osigurana i podsjetio da se o tome razgovara s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje posljednja dva-tri mjeseca.

Predsjednik parlamenta je kazao da su predviđene i oštre kazne za osobe u zdravstvenim ustanovama i Fondu za zdravstveno osiguranje ukoliko ne budu poštivale novi zakon.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je da je ovo povijesni dan koji će promijeniti zdravstveni sustav i situaciju u zdravstvenoj zaštiti.

Babić je dodao da će sve knjižice tih kategorija građana biti ovjerene u roku od mjesec dana nakon stupanja zakona na snagu.

Direktor je naveo da projekt košta 500 milijuna dinara godišnje.