TRI PRAŠČIĆA IMAJU SVE PAPIRE

Bespravni graditelji oprez, stiže opasni vuk!

11.12.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja pokreće veliku medijsku kampanju kojom se pozivaju građani da poštuju rokove za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata

Onima koji već imaju rješenja o rušenju rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju istječe 31. prosinca, a ostali imaju vremena do 30. lipnja iduće godine. Uskoro će se početi prikazivati i promotivni spot s tri praščića i vukom koji im ruši kuće.

U povodu te medijske kampanje gošća HTV-ova Dnevnika bila je resorna ministrica Ana Mrak Taritaš. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja komentirala je problem koji se u Hrvatskoj zapravo nikada nije riješio. Bilo je pokušaja, no prema prostoru, najvrjednijem hrvatskom resursu, i dalje se odnosima kao da nije naš.


Splitsko-dalmatinska županija ima najviše obalnog i otočnog prostora čije je očuvanje od državnog interesa. U tijeku je javna rasprava o izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana. Čini se da često bez razloga strahujemo od devastacije prostora. Naime, poražavajuće zvuči podatak da se od postojećih 90 izdvojenih turističkih zona ne gradi – nijedna.

Ministrica je komentirala i rogozničku ispostavu Odjela za prostorno uređenje i gradnju, koja je zatrpana zahtjevima za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Podneseno ih je više od 1000, a riješeno oko 400. Tako tisuće nelegalnih objekata preko noći postaju zakonite. S više od dvije i pol tisuće objekata izgrađenih bez dozvole, Rogoznica je, uz Vir, postala hrvatska 'perjanica' nelegalne gradnje.