BRODSKA NASELJA

Bez vode na plus 36: Ovi Slavonci nemaju ni vodovoda, a bunari su im presušili

17.07.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Visoke temperature osobiti teško podnose stanovnici naselja kod Slavonskog Broda. Ondje vodovod još nije prošao i ne zna se kad će. Bunari su presušili, pa oni koji ne mogu dopremiti vodu s hidranta o trošku općine - naručuju ju i plaćaju. Obećanja o vodovodu slušaju deset godina

U naseljima Šušnjevci i Korduševci samo petnaestak kilometara od Slavonskog Broda ovih dana mještani čekaju u redu za vodu na 36 Celzijevih stupnjeva, piše HRT.

'Evo vidite kakva je gužva snalazimo se svakako. Ovo nam je dobro došlo što nam je blizu, inače smo vozili iz nekih selskih potoka i izvora, govori Ivo Kokanović iz Šušnjevaca. Jer vodovod je kod njih stigao tek do ulaza u selo.

Kad ljeti bunari presuše mještani su u velikim problemima. Svinjogojac Đuro na rubu je izdržljivosti.

'Stvarno je veliki problem voda. Nema u selu bunara koji nismo ispumpali već. Iz općine su nam dali hidrant, rekao je Đuro Pasler. Dva jutarnja sata srijedom a poslijepodnevna utorkom i petkom mogu napuniti spremnike o trošku općine.

Dvije tisuće litara potraje Ivi par dana. Oni koji nemaju ni spremnike ni prijevoz - vodu kupuju.

'Od sedmog mjeseca do kraja rujna dva puta moram cisternu naručiti jer moj je bunar 18 metara dubok i ja moram veliku cisternu vode, naglasila je Luce Sliško. Starijima i obiteljima s djecom je najteže. Priskoče susjedi čiji su bunari izdašniji.

'Imam tu bunar koji je dosta kvalitetan. Na jednom imanju imam još tri bunara. Čak ima i za zalijevanje vrta, a i ljudi koji nemaju dolaze po vodu', rekao je Boško Čormaković.

Vodovod priželjkuju svi, a prozivaju načelnika, koji tvrdi da je općina projekt izradila još prije deset godina.

'Tek kad Ministarstvo raspiše natječaj onda se, ne općina nego, Vodovod Slavonski Brod može javiti na taj natječaj za izgradnju mreže, istaknuo je Davor Petrik, načelnik općine Bukovlje.