sastanak bez presice

SAD šalje Ukrajini novi paket pomoći s lansirnim mostovima; Biden zavalio Scholzu na povijesnim odlukama

03.03.2023 u 23:07

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je u petak njemačkom kancelaru Olaf Scholzu kojega je primio u Bijeloj kući na "dubokoj" podršci Ukrajini i nazvao povijesnima njegove odluke da poveća izdvajanja za obranu i odmakne se od ruskih fosilnih goriva. SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 milijuna dolara što uključuje prvenstveno streljivo, ali i lansirne mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila

"Dali ste presudno važnu vojnu pomoću i siguran sam da iza vojne podrške stoji duboka moralna podrška Ukrajincima", rekao je Biden prije početka sastanka s njemačkim kancelarom u Ovalnom uredu.

Odluke Berlina da snažno poveća izdvajanja za vojni proračun i odmakne se od ruskih fosilnih goriva Biden je nazvao "povijesnima".

U siječnju je Berlin pristao poslati njemačke tenkove Leopard Ukrajini, odnosno odobrio je slanje takvih tenkova iz drugih europskih zemalja koje ih posjeduju.

U kratkoj izjavi novinarima prije početka razgovora Scholz je kazao da Ukrajina uživa trajnu podršku saveznika u borbi protiv Rusije. "Doista je važno što smo djelovali zajedno", rekao je o zajedništvu zapadnih saveznika u proteklih godinu dana. "U ovom trenutku važno je da pošaljemo poruku da ćemo tako i nastaviti i podržavati (Ukrajinu) koliko god bude trebalo", rekao je Scholz, prenosi dpa.

Pohvalio je dobre odnose Berlina i Washingtona. "Doista cijenim vrlo dobru suradnju našu dviju vlada", rekao je njemački kancelar Bidenu u Bijeloj kući odakle su poslali poruku jedinstva i Rusiji i Kini.

Kina

Iako su razgovori nakon kojih neće biti zajedničke konferencije za novinare posvećeni ratu u Ukrajini, važna tema su i "izazovi koje predstavlja Kina", rekao je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, piše agencija AFP.

Washington, koji je ranije upozorio Kinu da ne pomišlja o slanju oružja Rusiji, s neprikrivenim zadovoljstvom pozdravio je što je i Scholz javno uputio slično upozorenje Pekingu. Njemačka održava dobre ekonomske odnose s Kinom.

  • +4
Tenk Challenger 2 Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

"Naša stajališta poklapaju se s njemačkim", rekao je američki dužnosnik u četvrtak na brifingu za novinare.

Kinesko pitanje "je predmet trzavica", komentirala je stručnjakinja iz Istraživačkog centra Wilson Center u Washingtonu. "Njemački ekonomski stručnjaci (i mnogi političari) kritiziraju ono što nazivaju američkim pokušajima" da oslabi bilateralne odnose svojih saveznika s Kinom, rekla je.

"Prije godinu dana Scholz je učinio prekretnicu u njemačkoj obrambenoj politici što je Washington dočekao hvalospjevima. Ove godine, Washington će pritiskati Scholza da odabire više put odvažnosti, a ne opreza", rekla je.

Novi američki paket vojne pomoći

Prije samog sastanka Sjedinjene Države objavile su da šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 400 milijuna dolara što uključuje prvenstveno streljivo, ali i lansirne mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila. Dodatno streljivo šalje se prije početka proljetne ofenzive, prenosi agencija Reuters.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

"Lansirni mostovi bitni su za kombinirane vojne operacije. Oni omogućuju oklopnim vozilima da prijeđu uske rijeke i rovove, zapreke koje mogu usporavati kretanje cijele vojne snage", objasnio je Jack Watling, stručnjak s insituta Royal United Services Institute u Londonu. "Mostovi su kritični za ofenzivne operacije i pokazuju da SAD priprema Ukrajinu da vrati okupirani teritorij", rekao je Watling.

Scholz u Bijeloj kući

Posjet nije po volji Kremlju koji je upozorio prije sastanka da će nove isporuke oružja Kijeva samo produljiti sukob.

Njemačkog kancelara Biden je primio u Ovalnom uredu uz tek kratke izjave za medije, a izostanak zajedničke konferencije za medije postavlja pitanje traju li još napetosti koje su nedavno izbile oko isporuke njemačkih tenkova Ukrajini. Bijela kuća je istaknula da američki predsjednik ne održava uvijek konferencije za novinare kada prima čelnika iz inozemstva.

Dvije savezničke zemlje trude se pokazati savršen sklad nakon nekoliko epizodi razilaženja. Jedna od njih je protivljenje američkog predsjednika Joea Bidena plinovodu Sjeverni tok 2 koji je trebalo ruski plin dopremati Njemačkoj, no od projekta se odustalo zbog ruske agresije prema Ukrajini. Berlin se protivi i velikim subvencijama američkoj zelenoj industriji koje Washington predviđa zakonom IRA (Inflation Reduction Act).

  • +29
Antiratni prosvjedi širom svijeta na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: MAURI RATILAINEN

Napetost je nadasve rasla nedavno zbog slanja njemačkih tenkova Ukrajini. Njemačka je u konačnici pristala 26. siječnja poslati određen broj svojih tenkova Leopard, što je prekretnica u isporukama zapadne vojne pomoći Ukrajini. Da bi Njemačka pristala, Washington je obećao da će i sam isporučiti svoje tenkove Abrams, rekao je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden je isprva odlučio da ih neće slati jer je dobio ocjenu vojske da američki tenkovi ne bi bili korisni na bojištu, objasnio je Sullivan za ABC. Njemačka ustraje u objašnjenju da je o slanju tenkova odluku donijela nakon konzultacija sa svojim zapadnim saveznicima.  Nekoliko je saveznica iz NATO-a obećalo niz tenkova.

"Ova vojna pomoć uključuje više streljiva za američke sustave HIMARS i howitzers kojima se Ukrajina učinkovito brani, kao i streljivo za Bradley borbena vozila, te konačno lansirne mostove za oklopna voila, te drugu opremu", rekao je dražvni tajnik Antony Blinken.