GRANIČNI PRIJELAZI

BiH užurbano gradi zbog ulaska Hrvatske u EU

06.02.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO) Miro Džakula najavio je u srijedu kako će do sredine lipnja privremeni granični prijelaz kod Gradiške biti pripremljen za ulazak Hrvatske u EU, a istodobno će biti nastavljeni napori kako bi što prije bio izgrađen potpuno nov i opremljen prijelaz koji će biti povezan s planiranim novim mostom preko Save.

'Petnaestog lipnja predstavit ćemo privremeni granični prijelaz kod Gradiške', kazao je Miro Džakula novinarima u Banjoj Luci. Prijelaz kod Gradiške od iznimnog je značenja za BiH jer će biti tek jedan od dva preko kojih će nakon ulaska Hrvatske u EU, najavljenog za 1. srpnja, biti moguć izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla uz sve potrebne provjere.

Drugi granični prijelaz sa statusom BIP-a (Border Inspection Control), propisan standardima EU, planiran je na jugu zemlje, između Bijače u BiH i Novog Sela u Hrvatskoj, no Gradiška će biti puno važnija jer se preko nje očekuje najveći dio prometa hranom. Sadašnji granični prijelaz u Gradiški jedva zadovoljava potrebne uvjete jer na bosanskohercegovačkoj strani prolazi kroz samo naseljeno mjesto pa su česta prometna zagušenja.

Planirano je da se se problem privremeno riješi gradnjom dva nova prilazna cestovna traka za teretna vozila. Trajno je rješenje pak gradnja potpuno novog prijelaza koji će biti povezan s novim mostom preko Save. Džakula je kazao kako se očekuje da taj prijelaz odnosno most budu u funkciji najkasnije 2015. godine. Trenutačno kasne radovi na prijelazu Bijača, no očekuje se kako će i on barem na najnužnijoj razini biti opremljen do 1. srpnja. Na tom se dijelu gradi i dionica autoceste na koridoru V c.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je kazao kako je plan Bijaču do ulaska Hrvatske u EU opremiti privremenim objektima, a potom nastaviti radove na izgradnji stalnih objekata potrebnih za inspekcijski nadzor.