ponavljanje gradiva

Bill Gates ima katastrofične vizije: Ako izbjegnemo svjetski rat, čeka nas pandemija!

12.09.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Dok je suosnivač Microsofta Bill Gates optimističan što se tiče umjetne inteligencije i iskorjenjivanja smrtonosnih bolesti poput dječje paralize, i dalje je zabrinut zbog dviju potencijalnih katastrofa - novog svjetskog rata ili još jedne pandemije

'Nemiri u današnjem svijetu mogli bi prerasti u 'veliki rat', a ako ga i izbjegnemo, onda će doći do još jedne pandemije, najvjerojatnije u sljedećih 25 godina', rekao je ovaj milijarder i filantrop za CNBC.

Nije, kaže, bio impresioniran globalnim odgovorom na pandemiju covida, dodavši da su ključne lekcije zanemarene. Posebno je kritičan bio prema američkom odgovoru na krizu, rekavši da SAD nije ispunio očekivanja ostatka svijeta da tijekom pandemije 'vodi i bude model'.

Je li potrebno 'ponoviti gradivo'?

Prije dvije godine napisao je knjigu 'Kako spriječiti sljedeću pandemiju', u kojoj je prozvao svjetske vlade, uključujući američku, rekavši da nisu bile adekvatno pripremljene poslije izbijanja pandemije covida 2020.

U knjizi je iznio nekoliko preporuka za zemlje širom svijeta, uključujući snažnije politike vezane uz karantenu, ulaganje u praćenje bolesti te poticanje istraživanja i razvoja cjepiva.

Gates smatra da zdravstvena tijela u nadolazećim godinama moraju početi dugoročno razmišljati.

  • +2
Melinda French Gates i Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: Greg Allen / PA Images / Profimedia

'Još nije došlo do toga da saberemo misli i da vidimo što smo učinili dobro, a što ne. Možda će u idućih pet godina biti bolje', rekao je.

Strah od 'nenaučenih lekcija' i lošeg odgovora na nove pandemije s Gatesom dijeli velik broj znanstvenika diljem svijeta.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za epidemiologiju novonastalih zaraznih bolesti s britanskog Sveučilišta East Anglia u Norwichu, smatra da se širenje mnogih bolesti u svijetu, između ostalog i nove vrste boginja, moglo spriječiti da su zemlje imale potrebne resurse na terenu.

  • +7
Cjepivo za majmunske boginje Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

'Na Zapadu se zainteresiramo za bolesti tek kad nam one počnu izravno prijetiti. A tada je gotovo uvijek prekasno za njihovo iskorjenjivanje', rekao je prošlog mjeseca za Fortune.

Geopolitičke tenzije

Gates nije usamljen ni kad je u pitanju strah od potencijalnog globalnog sukoba.

Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgana Chasea, istaknuo je da su geopolitičke napetosti najveća prijetnja globalnom gospodarstvu.

'I prije smo imali inflaciju, nosili se s deficitima, recesijama, ali ovako nešto nismo vidjeli još od Drugoga svjetskog rata', rekao je za CNBC TV-18.